Igår hade vi det första "riktiga" kommunfullmäktigesammanträdet i rådhuset. Det var 74(!) punkter på dagordningen men de flesta var valärenden eftersom fullmäktige formellt väljer alla ordförande, vice ordförande, ledamöter och ersättare till nämnder och bolagsstyrelser. Förarbetet är gjort av alla partier som har nominerat sina kandidater och valberedningen har sammanträtt för att sammanställa och gå igenom alla förtroendevalda. De 60 ärendena som gällde val gick i ett rasande tempo, men före det så var det 14 ärenden varav en motion om när fullmäktige skall sammanträda. Dagtid eller kvällstid?
Dagtid vill många yngre ha för att kunna kombinera politik med småbarnsliv, men även för att ha orken att debattera ärenden vilket man kanske inte har om man har först jobbat 8 timmar för att sedan sitta flera timmar på fullmäktigemötet. Kommunfullmäktige hanterar en massa viktiga beslut som rör alla medborgarna i Halmstads kommun och ofta handlar det om stora belopp, då är det bra om alla är på alerten. Ett argument som används för att behålla möten på kvällstid är att alla inte kan få ledigt från sina jobb eller inte kan vara ifrån sina egna rörelser. Även det är sant men när man åttar sig ett uppdrag som kommunpolitiker bör man ha samrått med sin arbetsgivare om vad det innebär. Om fler diskuterar med sina arbetsgivare om vikten av att ha en bredare representation av befolkningen som sköter demokratin så ökar nog förståelsen. Det finns dessutom en massa människor som arbetar även på kvällen men många verkar tro att allt arbete sker 8-17 måndag - fredag.
För övrigt anser jag att man ska möblera om i fullmäktige det känns inte bra att sitta som i en gammal skolsal på rad efter hur man har blivit invald och partierna efter varandra. Vi borde åtminstone sitta partivis så att man kan se vilka som tillhör oppositionen.
Jag är nu ledamot i Barn och ungdomsnämnden (BUN), erättare i Kommunstyrelsen (KS) och ledamot av Kommunfullmäktige (KF). Jag har även ett uppdrag som ledamot av styrelsen i Halmstad 700 AB.
I BUN kommer jag att driva folkpartiets skolpolitik tillsammans med mina kollegor i Alliansen och det är en utmaning. Det är så mycket som ska förändras i skolan för barnens skull och vi får se hur vi ska börja, fyra år är en kort period i skolans värld. De förändringar som genomförs på riksplan i utbildningarna tar egentligen 10+3 är innan vi kan mäta resultatet genom att se hur de elever har klarat sig som passerar skolan efter att en förändring inträtt. Men trägen vinner!