(Klistrar in min gästkrönika från Hp 6/10 2012 eftersom den inte finns på nätet)
I Halmstad har vi Science Park i Halmstad AB som egentligen borde ha kallats för Inkubatorn i Halmstad. Då hade begreppsförvirringen varit mindre kring bolaget som ägs av kommunen, högskolan och till en mindre del av företagarföreningen i inkubatorn. Inkubatorn är en väl fungerande äggkläckningsmaskin för nya företag varav en del kommer ur högskolans värld. Nu vill vi i kommunen tillsammans med högskolan växla upp verksamheten att omfatta mycket mer så det blir en park, en Science Park.
Kopplingen till vetenskapen ska bli tydligare för att begreppet trippel helix ska bli verklighet. Offentliga sektorn, akademin och näringslivet i samverkan. Vi ser även framgångsfaktorn i att släppa in fler ägare som andra offentliga aktörer i länet samt kanske näringslivet i form av större aktör. Allt för att på smartaste sätt skapa tillväxt genom en större arena för entreprenörskap, innovation och kunskapsdelning. Jag ser framför mig Science Park som ett stort paraply och under myllrar det av göranden för att pröva och utveckla idéer för framtiden. Att på så sätt skapa möjligheter för framtida entreprenörskap och företagande. Allt sammanhållet av ett tydligt ramverk i form av ägardirektiv och målsättning men fria i själva görandet. Det finns så klart fortsatt en väl fungerande inkubator och i förlängningen möjlighet till företagsby. Under paraplyet ska det finnas en projektarena som håller ihop olika projekt som alla möjliga aktörer delar för att söka sig fram till ökad kunskap och testa nytt. Här kan man ta del av och dela med sig av vetenskapen, businesspartners och erfarenheter samt kompetens. Klusterbildningar kan ha en gemensam bas i den här miljön.
Under paraplyet vill vi även i förlängningen se ett ” science center” för barn och unga. Navet i det kan vara KomTek och man bygger vidare för att koppla ihop grundutbildningssystemet med högskolans forskning och innovation för framtiden. Dessutom tror jag på idéen att i den här delen även öppna för besökare, ett sorts ”Teknikens Hus” för såväl Halmstadborna som för turister och mötesgäster.
Det är ett spännande uppdrag att som ny ordförande i Science Park Halmstad och som kommunråd nu identifiera alla möjligheter som finns i vår omgivning och hjälpa till att knyta ihop ett nytt och bredare ramverk för bolaget. Att genom gemensamma krafter skapa nya möjligheter i framtiden är ett långsiktigt arbete. Om 20 år har vi svaret på om vi tänker rätt idag.