söndag, oktober 27, 2013

Cash is Queen!

Här kommer min krönika i lördagens Hallandsposten. Den går inte att länka så jag klistrar in. De byggde ut rubriken men min idé ärjust vad du kan läsa här:

Det är oacceptabelt att en genomsnittlig kvinna tjänar 3,6 miljoner mindre över en livstid än en genomsnittlig man. Det leder till att kvinnor äger mindre än män. Det visar sig fortfarande, en bit in på 2000-talet, vid skilsmässor att kvinnor sällan har råd att behålla familjens egna bostad. Det har mannen för han tjänar mer, betydligt mer.

En mycket viktig förutsättning för att själv kunna bestämma över sitt liv är en egen inkomst. För att själv kunna göra sina val och inte vara ekonomiskt beroende av någon annan måste man försörja sig på eget arbete. Sverige har en av världens mest uppdelade arbetsmarknader, män jobbar på ett ställe och kvinnor på ett annat. Där kvinnorna jobbar är lönerna pinsamt lägre och anställningsgraden underlig. Inom handeln där det nästan bara jobbar kvinnor(läs klädbutiker) är tjänster på 50% det normala. Där det jobbar många män(läs sportbutiker) är det normala heltidstjänster. Kan det bli tydligare än så? Behöver jag nämna de typiskt könsuppdelade förvaltningarna inom kommunen? Har ”grabbarna” tjänster på tex 67%, flytande arbetstid och får jaga timmar hela året om de vill ha heltid? Inom högutbildade grupper i landet där könsfördelningen är mer jämn tjänar kvinnor upp till 9000 SEK/månad mindre än sina manliga kollegor. Så det är både hur vi organiserar men också betalar för utfört arbete som måste moderniseras.

Vid Kommunfullmäktiges septembersammanträde debatterades frågan om kvinnors rätt till heltid inom vår kommun. Den mycket sena timmen (vid 23) ledde till att jag uttryckte mig klumpigt men rättframt, jag ber om ursäkt för ordvalet. Möjligheten att jobba 100%, om man vill finns redan idag inom kommunen. Men så enkelt är det inte att skaffa sig en hygglig inkomst genom att jaga extra timmar på de dagar man inte är schemalagd. Kvinnors villkor inom omsorgen och vården behöver moderniseras för att hitta nya sätt att dels bemanna efter verksamhetens behov i kombination med att ha vettiga tjänster på heltid. Omsorg ska ges till dem som behöver det av en modern organisation med jämställda villkor av en bra arbetsgivare. Det kräver innovation i organisering av arbetet som ska utföras! 

Jag ser fram emot debatten vi ska ha i fullmäktige tidigt nästa år när alla goda exempel på jämställdhetsutveckling i kommunens förvaltningar och bolag ska redovisas efter en kraftsamling under hela 2013. Stat, landsting, region och kommun måste bli mer jämställda arbetsgivare och det är vi politiker på alla nivåer som måste driva på.

 

Suzanne Åkerlund(fp)
Kommunråd i Halmstad
Liberal feminist

torsdag, september 05, 2013

Rösta i kyrkovalet!! Uppmanar jag som inte ens är döpt :-)

Nedanstående är dagens ledare i Hallandsposten som är mycket bra och viktig! Ta dig tid att läsa.
Jag har precis för första gången i mitt liv röstat i kyrkovalet och det känns bra. Så länge som politiken väljer ut vem som ska sköta kyrkans demokrati så finns alltid en fara med främlingsfientliga och ärkekonservativa grupper. Det är nu på väg att hända och DÄRFÖR använder jag min rösträtt. Jag är född in i Svenska Kyrkan och har inte(kommer nog inte heller) avslutat mitt medlemsskap. Därför har jag rösträtt fast jag inte är döpt. Hittade några trevliga liberaler på listan att ge mina kryss i förtidsröstningen.


SD använder kyrkovalet som politisk putsduk!

Svenska kyrkan utgår från samtiden och det långt ifrån homogena folkhemmet med plats för alla oavsett härkomst. Medan Sverigedemokraterna betonar att kyrkan är svensk, byggd på år av traditioner. Ekumeniskt arbete ogillas skarpt av SD.
Det är ingen hemlighet att Sverigedemokraternas ledning betraktar kyrkovalet den 15 september som en språngbräda till både Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet nästa år. Strategin var på plats redan för tolv år sedan, när SD valdes in i kyrkomötet med målet att etablera sig på fler politiska nivåer.

Kyrkovalet karaktäriseras av lågt valdeltagande, vilket i regel gynnar partier och nomineringsgrupper som lyckas mobilisera sina anhängare. Förutsatt att de flesta röstberättigade fortsätter att ignorera kyrko­valet lär SD med andra ord växa igen.

Hur mycket partiets reella inflytande i så fall ökar återstår att se. Hittills har den lilla SD-klicken i kyrkomötet varit marginaliserad. Vad partiet bidragit med verkar ändå vara en förflyttning av det politiska samtalets tyngdpunkt. I Sveriges Radios program Människor och Tro konstaterade biskop Ragnar Persenius i Uppsala för en tid sedan, att SD:s nostalgiska retorik och fokus på ett nationalistiskt folkkyrkoideal saknar legitim koppling till samtiden och till kyrkans uppdrag. Han menar att kritiken visserligen leder till att andra debattörer måste förtydliga sina ståndpunkter, men att samtalsnivån sjunker.

Biskopen menar i radioinslaget att Sverigedemokraterna har en agenda som i vissa fall är svår att upptäcka. Lyssnar man på den tongivande kyrkopolitikern Margareta Larsson (SD) i samma reportage, är budskapet dock tydligt. Hon beskriver Svenska kyrkan som politiserad, och kallar ekumeniska formuleringar på kyrkans hemsida för PR för fel frågor, det vill säga islam.

Det är en märklig och endimensionell beskrivning av kyrkans dagliga arbete, som givetvis måste utgå ifrån samtiden och inte ett daterat och homogent folkhem. Sverige i dag har plats för, och fungerar de facto med och genom, ett stort antal trossamfund och religioner sida vid sida. Här finns mängder av människor av olika härkomst som är i behov av andlig vägledning, omsorg och skydd. Den verkligheten utgår kyrkan från, i en kristen och inkluderande anda.

Det man bör komma ihåg är att kyrkovalet inte bara är en valteknisk språngbräda för Sverigedemokraterna, utan att det också fungerar som politisk putsduk. SD jobbar målmedvetet på att bli ett rumsrent parti i allmänhetens ögon, och i den processen har till synes marginella valframgångar såväl som uteslutningar av partimedlemmar som gjort rasistiska uttalanden betydelse.

Inte överraskande manar Socialdemokraterna sina väljare att gå och rösta, just med hänvisning till att främlingsfientliga krafter måste motverkas. Det finns goda skäl för varför kyrkan inte ska vara en fråga om partipolitik, men så länge vi har ett system där de politiska partierna spelar en viktig roll är Sverigedemokraternas storsatsning ett bra skäl för alla som har rösträtt i kyrkovalet att utnyttja den.

tisdag, maj 28, 2013

Dags att Halmstad är med och delar ansvaret!

Dagens debattartikel i Hallandsposten(som inte går att länka)


Dags att Halmstad är med och delar ansvaret!


I april i år tog Sverige emot ungefär 600 personer som flytt kriget i Syrien och det uttryckts ibland oro över antalet asylsökande. För att få perspektiv på svenskt flyktingmottagande kan vi jämföra oss med ett av konfliktens grannländer. Libanon, ett land som är en fjärdedel så stort som Danmark, förberedde sig enligt UNHCR bara under april månad på att ta emot 80 000 på flykt. Antalet flyktingar i Libanon är redan över 400 000 syrier. Innan året är slut beräknas över en miljon ha flytt till Libanon vars egna befolkning uppgår till fyra miljoner. Situationen är ohållbar. Resten av världen måste dela ansvaret med Syriens grannländer. De flesta flyktingar är kvar i konfliktens närområde, de flesta hoppas på att kunna återvända hem snabbt. Tyvärr tyder inget på snar fred i Syrien, och omvärlden måste ge flyktingarna och dess värdländer stöd. EU kan hjälpa till ekonomiskt och politiskt, genom att skapa förutsättningar för att evakuera människor till grannländernas grannländer. EU bör också ta ansvar för dem UNHCR bedömer så politiskt utsatta att det inte kan leva i närområdet, eller så svårt skadade att de inte kan få vård i flyktingläger. De bör evakueras till EU. Vi måste också öppna flyktvägar hit för dem som vill söka skydd här - konflikten hotar att utvidgas och flyktingarna kan tvingas fly igen. EU måste avskaffa visumkraven mot syrierna - inga EU-beslut ska stänga flyktvägar.  

 

Idag ska Kommunstyrelsen i Halmstad besluta om att tillfälligt utöka sitt avtal med Länsstyrelsen under 2013. Ett avtal om hur många flyktingar vi åtar oss att ta emot i Halmstad, samtliga halländska kommuner har ett sådant avtal. 

 

2012 tog vi emot 39 nyanlända för bosättning genom anvisning av Arbetsförmedling eller Migrationsverket genom ett avtal som omfattar 35. Nu föreslås avtalet utökas med anledning av konflikten i Syrien med 45 personer så att vi ska ta emot totalt 80 nyanlända för bosättning. Utöver det åtar sig även Halmstads kommun att ta emot 65 som ordnar eget boende. Länsstyrelsen föreslog ytterligare 80 personer för bosättning och Folkpartiet anser det vara helt rimligt att möta det behovet av nya bosättningar. Att ta emot 160 nyanlända för bosättning under 2013 måste kunna genomföras! 

Halland är rikt, bördigt och med gott om plats! Mitt under brinnande konflikt handlar det om att rädda liv och vi måste ta ett långt större ansvar än idag. 

 

Suzanne Åkerlund (FP), kommunråd
Frida Johansson Metso (FP), Folkpartiets partistyrelse

40% av de registrerade flyktingarna  i Libanon är under 11 år. Det märks i det tillfälliga syriska lägret i Terbol i Beekadalen. Frida Johansson Metso träffar här några av dem. Foto: Fredrik Svensson.                                         
 

söndag, april 14, 2013

Hästtjejer och Fordonsprogrammet! Ny combo möjlig?

Fordonsprogrammen ger efter examen samtliga körkort till den eleven som väljer den inrikningen. Det är nästan bara killar som går det programmet. De får sina körkort betalda av kommunen.

Region Halland och Plönninges Naturbruksprogram, inriktning djur och häst, ridsport lockar långt fler tjejer än killar. Hästtjejer behöver körkort för tungt släp. Hästtjejjer behöver körkort för lastbil, ibland med tungt släp. Fordonsprogrammet innehåller och erbjuder dessa körkort - gratis.

Att ta alla körkorten efter gymnasiet kostar massor med pengar. Ambitiösa hästtjejer skulle ta de korten på skoltid genom smarta kursval, om möjlighet fanns.

Flytta Fordonsprogrammet i Halmstad från Kattegatt till Plönning så kan fler tjejer kombinera sina kurser. Anställningsbarheten efter examen med inrikting häst ökar rejält med de tunga körkorten.

Fordonsprogrammet skulle få mycket bättre förutsättningar med mer gott om plats i omgivningarna. Kattegatt ska byggas om och nu är det läge ett lokaleffektivisera. På köpet får vi en stor miljövinst i vårt fina strövområde genom att få bort körgården bredvid Kattegatt.

Morgondagen bjuder på verksamhetsbesök på Fordonsprogrammet i Halmstad. Hoppas att jag får prova något tufft fordon? Jag är ju en gammal hästtjej ;-)

tisdag, februari 05, 2013

Tillgänglighetsarbetet pågår!

Med anledning av kritiken i dagens Hallandsposten kommer här ett förtydligande av vad det är som styr det fortsatta utvecklingsarbetet. Revisionens kritik är befogad utifrån det beslutsunderlag de hade tillgång till 2011 när rapporten gjordes. Att sedan inte Kommunstyrelsen svarat Revisionen är ju helt tokigt. Men jag vet inte att vi i KS har svarat/besvarat någon revisionsrapport? Vilket är allvarligt i sig. Det ska jag ta upp på måndag med Femklöverns Ledningsgrupp.


Utdrag ur Planeringsdirektiv med budget 2013-2015

4.4 ETT HALMSTAD TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA

Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, konventionen gäller i Sverige från och med 2009-01-14. Det betyder att Sverige är juridiskt bunden av konventionens innehåll. Konventionens syfte är att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning att ta del av sina mänskliga rättigheter. Konventionen utgår ifrån grundläggande principer som jämlikhet och icke-diskriminering.

Den 15 november 2010 antog EU-kommissionen "EU:s handikappstrategi 2010-2020" som fastställer att personer med funktionshinder har rätt att delta fullt ut och på lika villkor i samhället och ekonomin.

Sveriges regering beslutade under våren 2011 om en strategi för genomförandet av nationens funktionshinderspolitik under 2011-2016 och att de nationella målen ska ligga fast vilket innebär: "en samhällsgemenskap som grund, ett samhälle som utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhället och jämlikhet i levnadsvillkor för flickor och pojkar, män och kvinnor med funktionsnedsättning samt att förebygga och bekämpa diskriminering och att skapa förutsättningar för självständighet och självbestämmande".

Kommunala Handikapprådets referensgrupp med samtliga lokala funktionshinderorganisationer representerade arbetar utifrån tankar som följer idén om full tillgänglighet och deltagande i samhället, inflytande/dialog och självbestämmande över sin person.

Arbetet med att bygga ett samhälle för alla ska ta ny kraft och alla nämnder och bolag ska engagera sig i arbetet utifrån sina uppdrag och förutsättningar och sträva mot ett ännu bättre och mer användbart samhälle för alla.

Varje nämnd och bolagsstyrelse ska därför inom sitt område bevaka och driva tillgänglighetsarbetet framåt samt i sin verksamhetsberättelse rapportera en samlad bild av verksamhetens tillgänglighetsfrågor till den egna organisationen och till kommunstyrelsen

torsdag, januari 24, 2013

Giv mig en rutschkana och en fatboy! Please!

Äkta passion går inte att kopiera, sade en klok konsult. Sant!
Samme konsult klär även av vanligt förekommande kreativitetsövningar sin nytta. Beskrivning av arbetsplatser med rutschkanor mellan våningsplanen och stora sittsäckar "fatboys" att fundera i gör mig grön av avund! Vill ha!

Det slår mig med en förskräcklig tydlighet att proceduren i den kommunala beslutsapparaten kväver all form av kreativitet!! Hur ska kommunen kunna utvecklas och hur ska de goda tillåtande idéerna kunna få plats när formerna är gammeldags i en historiskt tung miljö? När ska majoritetens goda idéer kunna förädlas i rätt miljö?

Kommunstyrelsens sessionssal där vi alltid håller till är från 1930-talet och så även möblerna. Evighetslångt sammanträdesbord med en hierarkisk ordning. Hela väggen en intarsia med naken man och andra motiv från staden. Gräsligt obekväma stolar med så breda och djupa sitsar att alla under 1,80 inte når ner till golvet. Den enda som kan höra och se allt är ordförandestolens position. Från halva salen kan man knappast se något från powerpointens bildspel eller höra vad ledamöterna runt bordet säger. Varför gör vi så här?

Denna vackra sal kan med fördel göras om till kontorslandskap i platsbristens Rådhus!
Kommunstyrelsen kan evakueras till Sveas ovanvåning 2 ggr i månaden (kan Europaparlamentet kan vi) och ha en rund möblering för ett bra samtal. Detta skulle gynna invånarna och den demokratiska processen.

Kommunstyrelsen ut ur sin sal nu!