torsdag, april 01, 2010

Budget 2011

I Halmstad har budgetarbetet startat för 2011 med planer för 2012-2013. Det är min första budgetomgång på första parkett och det är mycket lärorikt! Läget är försiktigt ljusare än de två föregående årens krispåverkade tillvaro. Delar av verksamheterna tvingades bromsa upp och ifrågasättas på ganska kort tid. Medierna skrev om besparingar när det egentligen handlade om uteblivna ökningar. Kan man sparar något som man aldrig haft?

Men det visade sig redan i bokslutet för 2009 att nämnderna har varit mycket duktiga på att dra i nödbromsen, det blev tom pengar över inför 2010. Det vittnar om att man tidigt tagit tag i delar av verksamheterna inför läget 2010 och inte inväntat ett nytt år. Nu är det alltså ekonomin för 2011 som ska beslutas i juni av Kommunfullmäktige.

Ljusningen i ekonomin motsvara inte alls den regleringen av skatten vi gjorde med 75 öre för 2010. Alltså är det ett blygsammare utrymme att förhandla om än det som ligger i nämndernas tankar kring utveckling. Kort sagt önskemålen är betydligt högre än möjligheterna, både vad gäller kostnader i verksamheterna och behovet/tankar kring investeringar.

Arbetet fortsätter nu internt i partierna och nästa vecka fortsätter processen.

Läget just nu kan jag avslöja är att det verkar lukta mer asfalt än dagis kan man säga...........=)

Nästa vecka:
KBU och KS
Öppet Hus i Rådhuset på onsdag 17-19
Min dotter fyller 10 år!

Inga kommentarer: