I dagens mottagna OECD-rapport, en analys av Sveriges
resultat i PISA 2012 av hur svensk skola och skolpolitik är jämfört med de
mest framgångsrika skolorna i världen. Överlag ger rapporten starkt stöd för
regeringens skolpolitik.
Rapporten tar upp väldigt många olika aspekter jag vill särskilt nämna några saker:
Läraryrkets status och lärarnas kvalitet. I de framgångsrika skolsystemen prioriteras satsningar på lärarna, med höga löner och goda karriärmöjligheter. Här har Sverige mycket att lära och våra reformer med karriärtjänsterna i spetsen kan ha stor betydelse. Karriärstjänster för lärare i Halmstad tänker fortsätta kämpa för nästa mandatperiod
Ökade resurser eller mindre klasser har enligt OECD liten betydelse för att höja resultaten - det är mycket viktigare att satsa på lärarna. (Inte oviktig information för en kommunpolitiker.)
Tidigare betyg. Sverige introducerar betyg sent, men OECD understryker att det behövs tidig utvärdering och feedback.
Studiedisciplin. Sverige toppar en lista i PISA 2012: den över hur många elever som har sen ankomst. Dessutom är mängden skolk på OECD-genomsnittet. Där skiljer vi oss också tydligt från de bästa skolorna. Vi behöver ta krafttag för att öka studiedisciplinen i skolan.
Friskolor. Andelen friskolor har liten betydelse för ett lands resultat. De som skyller resultatnedgången på valfriheten har fel. Låt oss istället kopiera det som är bra i friskolornas sätt att arbeta, se och lär.
På dessa och andra områden får vi alltså stöd för regeringens politik. Folkpartiets skolpolitik bidrar till att återupprätta kunskapsskolan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar