Global Gender Gap Index (kolla wikipedia) mäter skillnaden vad gäller ekonomi,hälsa,makt och utbildning mellan kvinnor och män totalt i ett land. Sverige har halkat ner i listan och utvecklingen glider åt fel håll i "världens mest jämställda land". Gapet visar på skillnader där siffran 1 står för ingen skillnad mellan könen vad gäller de 4 viktigaste delarna för att kunna påverka sitt liv.
Siffran 1 har aldrig noterats i ett land och vägen dit är inte helt kristallklar - men kräver nytänkande och mod. Dessutom är det dax att män på allvar tar ett par årtag för att vi ska komma framåt. Vägen framåt kan inte vara ett "kvinnoprojekt" utan ett gemensamt för en hållbar utveckling. Det handlar om att kommunen behöver ta in jämställdhetsfrågorna i sin ordinarie verksamhet. Vi hade Gertrud Åström här för ledande politiker och tjänstemän i våras:
– Hur fungerar det vi gör för dem vi gör det för? Gertrud Åström
Att minska gapet (dvs jämställdhetsarbetet) ska in i visionsstyrningsmodellen om vi ska kunna komma framåt. Att operationalisera genom styrning av vart vi ska anger hur vi kommer till målet. Att jobba i "projekt" vid sidan av är en förlegad metod och Vision 2020 är ett bra styrsystem som väntar på att bli påfyllt med klara och tydliga jämställdhetsmål.
Efter att vi tog bort en ansvarig grupp underställd Kommuntyrelsen har inget hänt på central nivå i den här kommunen. Frågan driver inte sig själv!
Åström menar även att det är viktigt att kommunanställda och politiker relaterar frågorna kring jämställdhet till hur de själva uppträder i sin yrkesroll. Förvaltningschefer skall fundera på hur de agerar i just den rollen. Och inte skissera projektplaner på en detaljnivå som de annars aldrig skulle röra sig på, något som hon menar är vanligt när likabehandlingsfrågorna kommer på dagordningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar