lördag, maj 07, 2011

Från LVU till MVG

Igår fick vi ta del av hur man ska jobba i Halmstad med att följa upp skolgången för placerade barn! Mycket bra initiativ och helt rätt åtgärd för att ökade livschanser. Att fokusera på skola och utbildning är något samhället KAN göra när man har tagit över föräldrarollen! En rad andra faktorer rår vi inte på men att säkra en bra skolgång under en ung människas uppväxt och att ha höga förväntningar, det kan alla vuxna inblandade göra. Att ha lyckats i skolan är en mycket viktig del för alla barn för att inte hamna i utanförskap som vuxen. Det gäller i högsta grad även barn som är placerade och där samhället tagit över föräldraansvaret.

Det är vanligt att alla inblandade parter kring ett placerat barn fokuserar på det sociala och skolbiten får "lösas" efterhand. Lågt ställda förväntningar gör inte det hela bättre och skolresultatet blir något av en "icke-fråga". Nu tar man nya tag och utreder barnets egen nuvarande nivå och sätter in det krut som behövs just för den här personen. Man sätter alltså lite blåslampa på skolan och ställer krav utifrån just det här barnets nuläge och behov.

Bra Halmstad! Några kommuner har gjort detta ett par år med mycket goda resultat. Men det återstår de flesta av våra 290 kommuner att ta tag i detta! För jag antar att ALLA kommuner har tagit på sig föräldrarollen åt några av sina unga medborgare.....

Inga kommentarer: