Om tio år saknar Sverige 18 000 ingenjörer! Ingen siffra vi kan negligera för konsekvenserna blir för stora! Inte bra för arbetsmarknaden men ännu värre blir effekten av kompetensbristen i landet! Det gör att företag kommer att flytta utomlands!
En aktör som på utbildningssidan tar mycket allvarligt på detta och gör satsningar på att höja elevernas intresse för naturvetenskap och teknik är Kunskapsskolan. Både på grundskolan men i gymnasiet harman sommarkurser vid Observatoriet i Saltsjöbaden. Där ges utrymme för att riktigt gräva ner sig i bioteknologi. Bra enligt både lärare och elever att få rejält med tid att problematisera.
Regeringen satsar nu över 100 miljoner på tre år genom Tekniksprånget, initierat av Nordstjernan och Industrivärden, för praktikplatser efter gymnasiet på stora teknikföretag. Volvos Vd, Olof Persson, säger att locka unga till teknik- och naturvetenskapliga utbildningar är en avgörande fråga för Sverige som industrination, men även för Volvo. Detta gäller i allra högsta grad även teknikföretagen i Halmstad och Halland.
Min poäng är nu att vi som kommun inte direkt jublar över att Kunskapsskolan vill etablera sig här hos oss i Halmstad. (För det blir "besvärligt" med nya aktörer och då måste vi anpassa den kommunala efter antalet elever, ja lite ironisk är jag). Men inte vill någon förvägra våra elever möjligheten att ta del av nya sätt att arbeta? Att så specifikt driva på intresset för teknik och naturvetenskap är att ta ett uttalat ansvar för framtiden. En sådan aktör vill jag se även i vår kommun och i samarbete med det systematiska arbetet med "den röda tråden" från teknikförskolan, via KomTek, Teknikcollage på gymnasiets teknikutbildningar och Högskolan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar