söndag, oktober 22, 2006

Lögn, förbannad lögn och journalistik.

Rubriken kommer från ett tillskott på litteraturmarknaden som handlar om hur nyhetsmedierna egentligen agerar. En artikel i Svd Näringsliv i dag söndag handlar om När läsarna har fått nog och vad som händer då? Anledningen är det senaste drevet som fått två nyutnämnda ministrar i Sveriges regering att avgå innan de knappt har tillträtt. Intresssant i artikeln är Martin Jönssons summering: "Men när rapporteringen övergår i ett oregerligt drev, som inte längre förmår skilja på det nyhetsmässigt relevanta och det som är rykten, übermoralisk indignation, vanligt hederligt skitsnack och ideologiskt styrda kampanjer, då säger allmänheten ifrån. Och då blir mediernas skuld lika stor som de licensskolkande och skatteselektiva statsrådens."

Hur menar han då att läsarna säger ifrån? Jo: "Däremot får kraften i protesterna gödning av den nya parallella medievärld som blir viktigare för varje dag, med bloggar, nätverksdiskussioner och särintressestyrda eller oberoende mediegranskningar på nätet."

Summan är alltså att nu har vi ett parallellt forum där bland annat bloggare utgör ett allt viktigare nyhetsforum. Det är en ny arena som bidrar till att medborgarna får den information de behöver. Om det behövs ett alternativ till nyhetsmediernas problemformuleringsmakt kan ni ta ställning till genom att kolla in denna sida http://www.nok.se/ sök efter Anders R Olssons bok Lögn, förbannad lögn och journalistik.

Inga kommentarer: