måndag, november 27, 2006

Sverige toppar -ungefär som vanligt-jämställdhetsligan i världen

Det är Världsekonomiskt forum WEF som i en studie toppar med Sverige,Norge,Finland och Island. Danmark kommer längre ner på listan efter Tyskland(?) och Filippinerna. Det är kanske därför Anne-Vibeke Holst beskriver sin frustration över trögheten i Danmarks jämställdhetsarbete i sin bok Min mosters migrän (mycket läsvärd). WEF har mätt det så kallade "könsgapet" på fyra områden:1) ekonomiskt inflytande, däribland löneläge 2) inflytande inom och tillgång till högre utbildning 3) politiskt inflytande samt 4) könets inverkan på förväntad livslängd.

Politiskt inflytande hänvisar till det lika antalet män och kvinnor i regeringen vilket säkert internationellt sett är häpnadsväckande. Men vi är många som upptäckt att lika representation inte frälser alla och jämställdhet uppstår per automatik. Visst är det en bit på väg men räcker inte - det gör inte att man är "färdig" med "den där jämställdheten"................

Sverige har en bit kvar(trots att vi har flest yrkesarbetande kvinnor i världen) när det gäller ekonomiskt inflytande om man kollar SCB:s statistik över könsfördelningen av inkomster och fördelning i ägandet och förmögenheter. Kolla Jämos hemsida så ser ni att det är ganska mycket kvar att göra i praktiken för att uppnå någon jämställdhet att tala om på arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: