torsdag, november 30, 2006

Kapten Klänning - Gender Force

"Män vinner på jämställdhet"

Göran Lindberg blev kallad "Kapten Klänning" av någon som ville raljera över hans jämställdhetsarbete inom polisen. Han gjorde det till sitt "artistnamn" och forsatte sitt arbete. Han har bland annat varit rektor för polishögskolan och länspolismästare i Uppsala. Nu är han projektansvarig för polisens del i utvecklingspartnerskapet Gender Force och är mycket engagerad i jämställdhetsfrågor. Göran menar att vi inte alls har kommit speciellt långt - att vi är världens mest jämställda land är en väletblerad MYT. Männen måste inse att att de har allt att vinna på jämställdhet och hänvisar till internationell forskning. Företag som som satsar på jämställdhet har friskare, nöjdare och mer produktiv personal. Dessutom visar även dessa företag 20-40% högre vinst än genomsnittsföretag i samma bransch.

Vidare menar Göran att män generellt tycker att vi redan är jämställda och har man inte någon kunskap om frågorna så ser man inte heller att det pågår en ständig diskriminering av kvinnor i vårt samhälle. Alla män har ett eget ansvar att reagera - och agera och han förstår inte hur man bara kan sitta och åse våra bröders beteende.

Detta och mycket mer förelästes det om på NTG Argus Höstkonferens den 29/11 som handlade om "Hur får vi med fler män i jämställdhetsarbetet?" En mycket givande dag och många kloka saker sades av både föreläsare och publik(med många män).

Ska det hända något så måste det vara ett arbete som sker av både kvinnor OCH män för att förändra normerna i samhället.

Inga kommentarer: