måndag, november 27, 2006

Känsligt att prata kön

Den statliga myndigheten Vinnova var modern och jämställd - trodde man! Ett jämställdhetsprojekt avslöjade en helt annan bild.

Männen är chefer, kvinnorna är assistenter. Killarna pratar längre och tjejerna lyssnar mycket.

Vad då jämställdhetsprojekt - det behöver väl inte vi? Här är det kompetens som räknas.......Så låter det i många sammanhang i både företag, organisationer och verksamheter. Många har hyfsat jämn könsfördelning men om man kollar vem som har vilken funktion så har män toppositioner och många kvinnor är assistenter. Lyssnar man på möten som sker i alla verksamheter är det oftast tydligt att män pratar längre utan att bli avbrutna och att assistenternas frågor hamnar så långt ner på dagordningen att de inte hinns med.

Många moderna företag och organisationer har tagit avstamp i jämställdhetsplanen och fått sig några tankeställare och "ögonöppnare" i arbetet med att kartlägga självklara saker i organisationen som man trodde var "könslösa" och bara berodde på könsneutral kompetens. I början vill man inte se bilden och vill varken förstå att man är överordnand eller diskriminerad. Men efterhand kan det framträda ett mönster som visar att män vänder sig till män, talar längst, bekräftar varandra medan kvinnor tar mindre plats. Även löneskillnader brukar framträda tydligt så att man kan börja göra något åt dem (om man vill).

Inga kommentarer: