måndag, maj 31, 2010

Stigmatiserande särskola?

Idag har jag igen träffat en ung elev som på ett utmärkt sätt för sin egen talan. Efter att ha blivit hänvisad till särskolan för några år sedan, som den enda lösningen för fortsatt skolgång, går personen nu i gymnasiet. Ett år är snart avklart i särgymnasiet men eleven vill gå i en "vanlig klass" och motsätter sig grupptillhörigheten till allt vad "sär" för med sig. Det klarar du inte är beskedet som kommer från de vuxna i skolan, vilket skapar stark frustration hos den ambitiöse eleven som vill prova. I morgon ska de ha ett nytt möte angående nästa läsår där även föräldrarna deltar. Jag är mycket intresserad av utgången av mötet eftersom jag tror att man vill väl men inte lyssnar......

Vad skapar ökade livschanser hos den unge? Betyg från särgymnasiet och förmodligen en framtid inom Samhall, lönebidrag eller motsvarande konstruerad tillvaro( som är mycket bra för en del). Eller i sämsta fall ofullständiga betyg från den "vanliga" gymnasieskolans kärnämnen men bra betyg och färdigheter i själva huvudämnet? Inte lätta frågor men där givetvis elevens egna ord ska väga tyngst! Lärlingsutbildning kanske vore ett bra alternativ?

forsättning följer......

onsdag, maj 19, 2010

Jättelokor och utsugande främmande nationer

Jättelokor
Morgondagen ska bjuda på kunskaper om hur vi kan utrota jättelokan. Den "etablerar monokulturer vilket skadar den inhemska floran och faunan." Halmstad har en del Jättelokor och den har en giftig växtsaft som är skadlig för människor

Demokratiseringskamp
Idag har jag haft ett intressant samtal med en grupp politiker och tjänstemän från Moshi i Tanzania. Fru Kommunchef berättade om svårigheterna att bygga & utveckla samhället för framtiden eftersom de i olika omgångar har haft andra stora nationer som tömt deras naturtillgångar och lämnar inget efter sig. Av naturtillgångarnas värde har ca 3% stannat i landet. Nu sitter de på andra outvunna tillgångar som de inte vill att någon ska roffa åt sig.....

Tillgången till rent vatten är så klart grundläggande men vi pratade också om vikten av att utbilda sina medborgare och skicka spetsen av studenter utomlands för att inhämta kunskap och ta med sig hem. Demokratiseringsprocessen vill de lära sig av oss och hur man skapar en fungerande byråkrati. Vi är nog antagligen bäst i världen på byråkrati och administration så vi har mycket att lära ut. Tänkvärt är att för ca 100 år sedan var Sverige ett fattigt land i misär och nöd och med ett folk som höll på att supa ihjäl sig. En bred och stark medelklass är en framgångsfaktor och den grundläggs med utbildning, allmänbildning och bildning.

Frågor om vatten, hygien och utbildning har aktualiserats historiskt när kvinnor släpps in i de beslutande organen - den vägen verkar även Moshi tro på. Spännande att samtala vidare med denna starka kvinna i morgon.

torsdag, maj 13, 2010

Kommunala bolag&styrelser-100% män i toppen?

Halmstads kommun har sju kommunala bolag som ingår i koncernen Halmstad Rådhus AB. Bolagen ansvarar för olika ämnesområden som är viktiga för kommunen som bostäder, turism, näringslivet och energi- och avfallsfrågor.
Bolagen leds av politiskt sammansatta styrelser med representanter utsedda av kommunfullmäktige. Styrelserna ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs.


Ovanstående är hämtat från vår nya hemsida och beskriver på ett bra sätt viktiga uppgifter för ett bra Halmstad även i framtiden. Vad som inte framgår är att det i princip är en sfär i avsaknad av kvinnor och deras erfarenheter. I årsredovisningen ser statistiken inte lika illa ut med ca 30% representation av kvinnor och 70% män ( inte precis 50/50 men ändå) under not 7. Rubrikerna är Personal, 136 kvinnor/338 män. Styrelseledamöter och ledande befattningshavare samt Antal versktällande direktörer och andra ledande befattningshavare.

Dyker man in på hemsidan och kollar igenom verkligheten så finn det faktiskt nio (9) bolag totalt inkl moderbolaget eftersom Hitnet numera är fristående från HEM-koncernen och har haft en egen styrelse hela tiden.

Min poäng är att av 9 möjliga VD:ar så är 9 stycken män.
Min poäng är att av 9 möjliga Ordföranden så är 9 stycken män

Min poäng är att av 9 möjliga vice Ordf. så är 5 stycken kvinnor (oj, majoritet på vice-platsen)
Min poäng är att av 70 möjliga ledamöter så är 22 stycken kvinnor.

Grundar denna uppställning för att möta framtidens behov på bästa sätt? Lika tänker sällan bäst. En viktig början är att åtminstone ha hyfsad (40/60) representation mellan könen med rätt kompetens. Sedan tar man tag att fundera kring ålder, bakgrund etc utan hänsyn till kön. Nomineringarna efter nästa val manar verkligen till eftertanke.....bättre än så här kan vi helt klart i Halmstad. Om man tittar sig omkring finns säkert kompetensen utan att den tvunget bär kostym =)

fredag, maj 07, 2010

135 dagar kvar.......

Om 135 dagar är det val! Alliansen i Halmstad börjar med en kampanj i morgon lördag 8/5.

Efter ett intensivt arbete med budgeten i flera månader så är den nu färdig för presentation. Det bli presskonferens 11/5 med "Alliansfemman". I Halmstad har vi majoritet tillsammans med SPI, därav antalet. Några inriktningar i planeringsdirektiven med budget för 2011 är jag mycket nöjd med.

Månaderna som Kommunråd för fp i Halmstad har varit intensiva och denna vecka har innehållit många spännande saker. Bäst var i onsdags kväll när fp hade ordnat en föreläsning:

- Äger man sin framtid? En föreläsning i samarbete med KRIS och x-cons.

Vi som deltog fick lyssna på två olika men lika gripande berättelser ur verkligheten. Från ett liv i kriminalitet och drogmissbruk till att nu kandidera i valet 2010 för (fp). Kristoffer Johansson från Halmstad och Kent Wetterskog från Göteborg. Båda gav oss ett bra svar på frågan: Ja, man äger sin framtid! Över tid kan man (om man har bestämt sig) med målmedvetenhet och rätt hjälp förändra sitt liv. Det kan ta lång tid, det är jobbigt och man är rädd men båda säger att det går. Men bara man själv har ansvar för sina egna val och man får misslyckas och komma igen, så många gånger som det behövs för att lyckas.

tisdag, maj 04, 2010

Sverige, Eu och resten av världen!

Idag fick Kommunstyrelsen ett eget föredrag av Jan Eliasson, svensk diplomat och FN-sändebud, efter att hans samtal på Stadsbiblioteket.

Kondenserat sade han att EU är ett mycket bättre projekt än det som hände i Europa 1930--1945. Han poängterade även att svenska värderingar och förmåga att hantera samhällsbygget är en viktig resurs för andra länder att få ta del av. Jag håller med och jämfört med andra länder i och utanför Europa så är de politiska skillnaderna nationellt små jämfört med de globala frågorna. Han poängterade att det är ingen gräns mellan inrikes och utrikespolitik.

Vi har gjort rätt i Halmstad som jobbat i flera år systematiskt med de internationella frågorna och det är dags att utveckla ännu mer. Det finns mycket internationell kompetens samlat i kommunen hos invånarna, låt oss börja använda den när vi utvecklar samhället för framtiden.