Halmstads kommun har sju kommunala bolag som ingår i koncernen Halmstad Rådhus AB. Bolagen ansvarar för olika ämnesområden som är viktiga för kommunen som bostäder, turism, näringslivet och energi- och avfallsfrågor.
Bolagen leds av politiskt sammansatta styrelser med representanter utsedda av kommunfullmäktige. Styrelserna ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs.
Ovanstående är hämtat från vår nya hemsida och beskriver på ett bra sätt viktiga uppgifter för ett bra Halmstad även i framtiden. Vad som inte framgår är att det i princip är en sfär i avsaknad av kvinnor och deras erfarenheter. I årsredovisningen ser statistiken inte lika illa ut med ca 30% representation av kvinnor och 70% män ( inte precis 50/50 men ändå) under not 7. Rubrikerna är Personal, 136 kvinnor/338 män. Styrelseledamöter och ledande befattningshavare samt Antal versktällande direktörer och andra ledande befattningshavare.
Dyker man in på hemsidan och kollar igenom verkligheten så finn det faktiskt nio (9) bolag totalt inkl moderbolaget eftersom Hitnet numera är fristående från HEM-koncernen och har haft en egen styrelse hela tiden.
Min poäng är att av 9 möjliga VD:ar så är 9 stycken män.
Min poäng är att av 9 möjliga Ordföranden så är 9 stycken män
Min poäng är att av 9 möjliga vice Ordf. så är 5 stycken kvinnor (oj, majoritet på vice-platsen)
Min poäng är att av 70 möjliga ledamöter så är 22 stycken kvinnor.
Grundar denna uppställning för att möta framtidens behov på bästa sätt? Lika tänker sällan bäst. En viktig början är att åtminstone ha hyfsad (40/60) representation mellan könen med rätt kompetens. Sedan tar man tag att fundera kring ålder, bakgrund etc utan hänsyn till kön. Nomineringarna efter nästa val manar verkligen till eftertanke.....bättre än så här kan vi helt klart i Halmstad. Om man tittar sig omkring finns säkert kompetensen utan att den tvunget bär kostym =)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar