måndag, november 05, 2007

Pengar och ansvar

Ekonomin går på högvarv och många har fått nya jobb. Statens finanser är bra och det amorteras på statsskulden. Kanon! Eftersom det ger utrymme för reformer som vi dessutom har råd att behålla när det kommer mindre bra tider. Om vi har en fortsatt hög statsskuld så kostar räntorna mycket och det blir mindre över till verksamhet.

Samma gäller i Halmstads kommun! 2006 och 2007 är ekonomin mycket bra - eftersom vi säljer ut en massa fastigheter. Men skatteintäkterna räcker inte ens idag till att finansiera verksamheten. Vi får det att gå ihop genom ränteintäkter på sparpengarna. Oppositionen tycker ideligen på insändarsidorna i Hallandsposten och i Kommunfullmäktige att det är bara att sätta sprätt på pengarna. Eller som ett av oppositionsråden uttryckte sig: man kan lägga en budget som inte går ihop eftersom det "klirrar till i kassan" nu när alla har jobb. Något oansvarigt resonemang av en toppolitiker.

Redan 2008, när vi inte säljer kommunala fastigheter, så är det knepigt att få intäkter och kostnader att gå ihop. Då kan vi inte i år sätta sprätt på pengarna hur som helst. Att även i framtiden ha en god ekonomi i kommunen borde ligga i allas intresse, även oppositionens.

Att sedan prioritera om i fördelningen av kommunens pengapåse - det kommer vi till längre fram.........

Inga kommentarer: