måndag, september 13, 2010

Vågen är snarare en krusning på ytan

Det är bra att Alliansens sätt att bedriva sin politik granskas. När vi har det politiska ansvaret så får man räkna med granskning och så ska det vara. Tyvärr har diskussionen i lokalmedierna inte alltid varit nyanserad. Det har inte skrivits så mycket om principiella inställningen till frågan om vad som driver utvecklingen framåt. Att låta andra än kommunen konkurrera och prövas om att få ha möjlighet att lämna anbud på verksamheterna gynnar individerna (brukarna, inget bra ord men det används) men är inte ofta fokus i artiklarna.

Under mandatperioden har vi infört tydliga riktlinjer för konkurrensutsättning och infört utmaningsrätt. Syftet är att med tydliga spelregler öka möjligheterna till kvalitetsjämförelser. Alliansen tror inte att det per automatik alltid är bättre med monopol oavsett om det gäller privata utförare eller kommunala egen regi. Men jämförs verksamheter med varandra så kan högre kvalitet uppnås. Efter en utmaning görs bedöming om utredning skall startas och efter den kan det bli en upphandling. Om utredningen visar att den kommunala regin är det bästa så finns det ingen anledning att gå ut i upphandlingar. Ofta är inget så bra att det inte kan bli bättre och konkurrens driver utvecklingen framåt. Verksamheterna ska ha fokus på den uppgiften man är satt att sköta med brukarnas bästa för ögonen.

Dagens Hp skriver att det handlar om en våg - men det är snarare en lätt "vinglig" krusning på ytan. Facit är två (2) verksamheter som nu driftas av privata aktörer den ena är hälften av gruppbostäderna och den andra är kommunhälsan som förändras efter årsskiftet. Ingen våg precis.....

Det ligger fyra(4) utmaningar under utredning och tre (3) har avvisats. Ingen våg precis.....
Jag vill bara informera er om nyanserna av dagens rubriker i HP (som inte ligger på nätet ännu).

Vi ses väl i valstugan under veckan?

Inga kommentarer: