I går presenterade regeringen sin Strategi för att åstadkomma förändring i samhället kring funktionsnedsattas möjligheter att delta för ett gott liv. Det offentliga är synnerligen dåliga på att anställa personer med en funktionsnedsättning! Hur ska vi då kunna begära av det privata näringslivet att de ska skärpa sig? Här gäller det att sopa framför egen dörr annnars är det någon annan som ska fixa (kallas "nånannanism")!
Fördelningen kvinnor och män bland politikerna i kommunernas bolag ser ut som på det gubbiga börsen! Fyra av fem är män! Det har figurerat i medierna ett tag - "KVOTERING" (laddat ord för många) i de kommunala bolagens styrelser! Min egen partikamrat Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har skissat på ett utmärkt förslag med effekten att skärpa regelverket! Jag håller med om att det är dags att ta i frågan på ett rejält sätt - det sker inte av sig själv!
Inte blev det stor skillnad efter valet 2010 i Halmstads kommuns koncern. Ändå togs frågan "på rejält allvar" i den här nomineringsprocessen - men sammantaget hände inget........dessutom var fram tills nyss samtliga Vd:ar män i vår koncern. Men där verkar ha skett en islossning glädjande nog.
Utmärkt reflektion går att läsa i Dagens Samhälle 28/2011 av Mats Edman (hittar den inte på nätet för länkning). " Jämställdhet i styrelser uppnås när alla är lika inkompetenta"
Politiker som är kvinnor är lika inkompetenta/kompetenta som män i att sitta i kommunala bolagsstyrelser! I de statliga bolagen har man länge drivit en genusmedvetenhet och siffrorna är nu 49/51. Men i de kommunala bolagen har det inte hänt mycket. Då kan man verkligen inte kräva av näringslivet att de ska vara bättre? För då är det någon annan som ska skärpa sig......"nånannanism" igen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar