torsdag, mars 24, 2011

Från LVU till MVG?

Ca 9 500 gånger under 2009 har Sverige tagit på sig föräldraansvaret (genom SoL eller LVU) för barn som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma. Ungefär 23 400 barn och ungdomar är samhället föräldrar åt på något sätt under 2009, det är 1% av alla barn och ungdomar 0-20 år. Så många är det som är placerade antingen hos familjehem på HVB-hem eller en statlig SIS-institution.

Hur har det gått för tidigare omhändertagna barn? Inget resultat att vara stolt över! När samhället tar på sig föräldraansvaret har vi en skyldighet att åtminstone lyckas bättre än om omhändertagandet inte hade ägt rum. Regeringen gav Barnombudsmannen i uppdrag att höra på de omhändertagna barnen, vad de har att säga! För första gången får de som vet mest komma till tals. Rapporten hittar ni här och förslagen från Barnombudsmannen till Regeringen om framtiden för placerade barn framtidstro!

Förra helgen under vårt Liberala Riksmöte tog Jan Björklund upp detta i sitt tal och äntligen ska det på allvar tas i alla delar som behöver göras.

En viktig del i placerade barns möjligheter till ett bra eget liv är att lyckas i skolan. Nu tar vi tag i den frågan i Halmstad och har uppföljningsansvar även för skolan. När barnen placeras i andra kommuner sätter vi stort fokus på deras skolgång - och överlåter INTE den frågan till andra och hoppas på att det löser sig. Det har visat sig enligt Barnombudsmannen att om man börjar med att få skolgången att fungera så löser sig flera andra knutar efter hand. Oftast fokuserar man på den sociala situationen och tror att "skolfrågan" löser sig senare......det gör den inte........

Inga kommentarer: