fredag, juli 29, 2011

Jisses? Det var jag som sa, men helt fel refererad av WICKENVECKA

Dagens krönika av Wikström i HP under rubriken Ska fotbollskartan ritas om? tar upp det halländska fotbollsläget i allmänhet och HBK´s läge i synnerhet. Alla får sig en släng av sleven och jag blir inte riktigt klok på vems fel det hela är att HBK kanske kliver ner i Superettan? Egentligen!

Det är kommunens, näringslivets, kvastarnas och styrelsens fel huller om buller i den här krönikan!? Dessutom återges en av stadens ledande politiker, som var JAG kära läsare, på ett helt felaktigt sätt! Helt taget ur sin kontext och jag skulle aldrig använda ordet tjat i en sådan här viktig fråga! Hela den politiska ledningen är mycket medveten om allvaret i förändrade regler för arenorna i den högsta serien. Vi är också medvetna om statusen på Örjans vall, charmig och luggsliten men omodern i vissa avseenden. Men vi får inte glömma bort att planen och belysningen uppfyller ännu kraven. Det går att spela match men inte för all framtid.

Krönikören gör inte läget mer begripligt för fansen och de fotbollsintresserade med en sådan svepande missnöjesdeklaration?

Jag kan däremot igen förklara Halmstads kommuns hållning i arenafrågan, den som vi är en del av i den politiska ledningen. I våra Planeringsdirektiv med budget 2012-2014 sidan 17 står det i klartext hur läget bedöms. Vi är dessutom överens över blockgränsen om det här läget.

Politiken äger nämligen INTE frågan om vad som skall/bör ske på planen eller i det långsiktiga strategiska läget i klubben. Det är inte heller en kommunal angelägenhet att skjuta in pengar i motvind eftersom vi inte heller kan räkna med en "utdelning" i medvind, eller hur? Kommunens uppgift (styrd av den politiska ledningen) är att säkerställa möjlighet till spel och träning för bredd/elitidrott så givetvis även för fotbollen. Fotboll är den största idrotten på ungdomssidan, numera även bland tjejer, och har ett stort utrymme i den kommunala budgeten.

Ett elitlag som HBK är naturligtvis oerhört viktigt tillsammans med alla andra i varumärkesbyggandet Halmstad och en självklar del i våra tre hjärtan. För att ta framtidens idrott till nya nivåer satsar vi även pengar på att utveckla samordningen "Idrottsstaden" en del av Kunskapsstaden. Ett utvecklat samarbete mellan idrottsföreningarna, forskningen, arenorna och ytorna i form av alla våra anläggningar, Hallands Idrottsförbund och utbildningsväsendet!

torsdag, juli 28, 2011

Nappatag i nämndemannafrågan!

Med hörlurar och radion igång under gårdagens få (!) timmar i solsken kom nämndemannaproblematiken upp på nyheterna! Gårdagen handlade om lämpligheten att sitta kvar på sitt uppdrag i Migrationsdomstolen efter bloggande av en halländsk SD-politiker.

Frågan är mycket större än så.....enskilt rötägg kan alltid hållas hanteras rent praktiskt av varje domstol. Det stora problemet är rekryteringen av nämndemän till alla våra domstolar oavsett civil eller förvaltningsrätt. Idag och sedan länge filtrerar de politiska partierna fram "hyggliga" kandidater för den här mycket viktiga uppgiften efter varje val. Nämndemännen ska ta med sig förändrade samhällsvärderingar in i rättssalarna eftersom lagstiftningen alltid ligger efter. Det tar relativt lång tid att stifta nya lagar eller korrigera gamla när nya samhällsfenomen uppstår vilket det gör hela tiden......och vi har ett bra system med "vanliga" medborgare med i rättgångarna.

Att ta med sig samhällsvärderingar och sunt förnuft in i rättssystemet förpliktigar! Det är en fantastiskt viktigt uppgift och alla borde få tjänstgöra en period av sitt liv i våra domstolar. Jag har haft förmånen att under två år delta i Tingsrätten i Halmstad och det är det mest lärorika jag har varit med om. Kloka humanististiska domare som vrider och vänder på varje enskilt fall och många kloka medborgare som tjänstgör som nämndemän. Jag är full av beundran över mångas insatser under långa dagar med hela 300 kr i arvode(minus skatt) per dag. Men jag har även sett ointresse, tupplurar efter lunch, fördomar, konservatism, slentrian, ofräscha värderingar osv....

Men att rekrytera nämndemän med en ideologi som pekar på männiksors OLIKA värde? Det är inte ok! Vi behöver inte göra som vi alltid har gjort. Lagen säger inte att vi måste fördela proportionerligt utan det är en gammal praxis. Praxis går att ompröva genom att våga göra på ett nytt sätt! Det är kanske dags att rekrytera nämndemän även från andra typer av organisationer? NGOs har många medlemmar med ett brinnande engagemang. Tidsbegränsning av uppdraget till 2 år istället för 4 - lättare att rekrytera fler?

I Halmstad lyftes frågan efter valet 2010 att göra en annan tolkning av lagen - att våga pröva nytt i fördelningen antalet uppdrag som nämndemän mellan de politiska partierna. Men nej, det var ett ljummet intresse för det. Antagligen samma i resten av landet. Och då har vi själva ordnat den uppkomna situtationen som var på nyheterna igår. En nämndeman som öppet deklarerar vad hans parti tycker - att alla människor inte har lika värde. Åsiktfrihet råder självklart och ska göra men vissa värderingar hör inte hemma inom rättssystemet!

Den politiska kartan är omritad och då utgör partierna inte längre ett bra filter för att vaska fram hyggliga medborgare till den viktiga uppgiften att förse svensk rättsväsende med bra nämndemän!

måndag, juli 25, 2011

Före och efter?

Norge har tvingats in i ett före och efter genom fredagens fruktansvärda dåd!
Dilsa Demirbag-Sten skriver på dn.se en mycket bra artikel om När ett samhälle står och väger. Nu är Norges självbild förändrad men även omvärldens bild av Norge, som Sverige fick erfara när Olof Palme mördades på öppen gata. Det politiska våldet har efter det växt och lämnat efter sig ohyggliga onda gärningar. Den frihetliga demokratins fundament är hotat när extremism maskerar sig i polisuniform - symbolen för en fungerande rättsstat. I demokratier som Sverige och Norge är polisen en symbol för vår tilltro till staten, myndigheter och lagarna. Tilliten i samhället till varandra är kittet som gör att en demokrati är livsduglig över tid. Man har en annan uppfattning om uniformer i diktaturstater, där en uniform står för förföljelser, tortyr och mord.

Norges statsminister säger vid upprepade tillfällen senaste dygnen att vi ska möta terror och hot med mer öppenhet och mer demokrati. Jag tror det är den enda framkomliga vägen!

söndag, juli 24, 2011

Mer Demokrati, mer Öppenhet, mer Debatt!

Förlamningen börjar sakta släppa taget om fjärrkontrollens zappande mellan olika nyhetsforum, heder åt 4:an som var först ut och släppte in NKR:s direktsändning strax efter bomben. Via facebook förstod vi snabbt, mycket snabbt att det hänt något frunktansvärt några mil bort. Mina funderingar kanske jag ska dela med mig av om någon undrar?

Jens Stoltenberg har helt rätt i att framtidens möjligheter finns i mer demokrati, mer öppenhet och mer debatt! Ungefär så har han uttalat sig ett flertal gånger sedan de fruktansvärda händelserna, ett stenkast härifrån. Heder åt den synen istället för tvärtom att stänga, begränsa kontrollera och misstänka! Sprängningen i Oslo "känner vi igen" från andra länder och i viss mån även från Stockholm nyligen, att det drabbar förmodligen ett antal människor men på något vis "förutsättningslöst". Vad jag menar är att de som har oturen att befinna sig just där vid den tidpunkten drabbas. Fokuseringen och styrkan i avskyn riktad mot det politiska maktcentrat i Oslo hotar demokratin och verkar otäckt inriktat på landets ledning med precision.......

Men den rena avrättningen av barn och ungdomar på en ö? Att planera och genomföra, lura, manipulera, locka till sig för att avrätta så många som möjligt? Så många ungdomar och barn som möjligt?För mig visar det på ren och skär ondska och fullständigt obegripligt!

Barn och ungdomar inramade av kallt vatten och inga möjligheter att komma undan på en liten, liten ö! Dit de har rest för att lära sig om demokrati och solidaritet och förtroende för varandra?

Vilket fruktansvärt scenario och bilderna som kavlas ut från ön är svåra, mycket svåra, att ta in och begripa.......gårdagens kvällstidningar innehöll en del bra skildring av detta ofattbara men helt klart går man över alla gränser vid publicering av några av bilderna...

Gränserna för snaskighet och nyhetsskildring blir ännu viktigare i ett så otäckt skeende som det här som har hänt på Utöya. Av respekt för de efterlevande och för de ungdomar som inte längre finns ibland oss.

Mina tankar går till de föräldrar som aningslöst vinkade av sina döttrar och söner när de skulle på årets läger <3

måndag, juli 18, 2011

Hallänning, Svensk och Europé! Jag är allt, utan folkdräkt!

Halva mitt liv har jag nu bott i Halmstad, Halland. Mina uppväxtår, de som jag kommer ihåg mest av och som har präglat mig (tror jag) har tillbringats i Stockholm. Jag definierar mig som Stockholmare, från Söder och förorterna Farsta och Huddinge. Men av mina första åtta levnadsår tillbringades faktiskt fem utomlands, i tre olika länder! När vi flyttade hem igen fick jag gå på hemspråksundervisning tillsammans med några chilenska skolkompisar för att underhålla den nyss inlärda spanskan. Jag har fortfarande ett bra uttal även om ordförrådet till vardags är lite ringrostigt. Vi tillbringade ett år i Spanien under mörkaste Franco-tiden. Utanför muren till vår trädgård stod alltid en beväpnad militär för att kolla upp oss "konstiga" utlänningar. Mina minnen är ljusa så han kan inte ha spridit varken rädsla eller obehag.

Lyssnade häromdagen på Sommarpratare Carl Bildt och det var skönt att lämna det kommunala för en stund och bli europée............

Mina tankar vandrade iväg till ovanstående beskrivning och definiering av vad jag egentligen är? Och till frågan om det är viktigt, det står nämligen Född: Oskars församling och Invandrad i mitt personbevis. Mörka strömningar över Europa har nått ända in i Kommunfullmäktige i Halmstad och in i Sveriges Riksdag. Det bruna partiet, med en ledare gestaltad i folkdräkt, gör anspråk på att kunna definiera en "svenskhet"? De spinner på människors rädslor och okunskap i allmänna svep och har inga lösningar på de konkreta politiska frågorna. Men iförd en folkdräkt så ska det på något sätt visa på en "svenskhet"?

För mig som 08:a och förortsböna kan jag säga att folkdräkt - det är för "lantisar" och inte en del av något försök till att visa på en svenskhet! Aldrig att folkdräkter varit på tapeten för mig utom på bilder från midsommarfirande i Dalarna (och från hemslöjdsdamer på Skansen). Folkdräkt manifesterar snarare en bild av "land" i motsats till "stad". Så kliv ur folkdräkten och diskutera de politiska frågorna istället för att fiska efter gamla nostalgitrippar i ett folkhem som aldrig funnits.

I höstens allmänpolitiska debatt i Kommunfullmäktige har jag utmanat den lokala bruna gruppledaren i en jämställdhetsdebatt! Han har problem med radikalfeminister och genuspedagoger, men undrar om han vet vad som är vad och vilket som är värst i sådana fall?

Ser fram emot den här hösten, som Hallänning, här och nu - utan folkdräkt!

onsdag, juli 13, 2011

Fattiga barn i ett rikt land!

Tongångarna i debatten kring "Barnfattigdomen" har gått höga en tid. Många röster har hörts om vem som har mest rätt beroende av vilken metod att mäta som förespråkas. Det är bra att de politiska blocken debatterar barnen som lever i en ekonomisk skuggsida....Det är även bra att bla Rädda Barnen kommer ut med sin rapport om hur det står till i vårt land ur ett barnperspektiv! Begreppet Barnfattigdom kommer från Rädda Barnen och sätter fingret på vem som har det svårt, mycket svårt i ett rikt land.


Antingen kan man prata om relativ fattigdom: Hushållets inkomst är liten(mycket liten) och förblir liten men grannens ökar och ökar. Gapet emellan ökar. Kallas för relativ och avser ett inkomstläge på 60% av medianlönen i landet. (S) använder det här begreppet flitigt!


Eller så kan man prata om det faktiska antalet barn som lever i fattigdom: Antalet har i princip halverats sedan 1997. Från över 400 000 barn till lite över 200 000 barn 2008 (ett år med tyvärr ett trendbrott i kurvan pga finanskrisen). På 10 år har antalet barn nästan halverats! Det är bra! Det är mycket bra! Men vi är såklart inte färdiga! Här krävs kreativitet och samarbete över alla gränser istället för politiskt tupperi!


Men helt sakligt måste det ju ändå vara bättre att färre antal individer lever i samhällets skuggsida? Om jag har svårt att få mat på bordet till mina barn så pågår ju det svåra även om grannens inkomst ökar? Skillnad blir om jag kan lämna det antalet som har det så här ekonomiskt svårt genom exempelvis en utbildning och en väg till ett jobb?


Alla kan göra något redan i dag: Se till att era skolor i kommunerna är avgiftsfria på riktigt! Skolan ska skicka med mat på utflykter, skolan ska betala transporter, inga "glasspengar" med på studiebesöken, inga insamlingar till lärare, inga avgifter på friluftsdagar. Majblomman driver föredömligt den informationen!

"Ledarleg" - Certifiering av idrottens ledare, bra för ett CV?

Den svenska idrottsmodellen behöver vidareutvecklas för att vara en fortsatt attraktiv ingrediens i unga människors liv och garantera idrottens framtid. Certifiering av ledarskapet eller standardisering av ledarutbildning kan skapa en plattform för kompetens - som skapar mervärde i hela yrkeslivet! Ett "Ledarleg" som öppnar dörrar i fortsatt karriär? Men också fungerar som kvalitetsgaranti, med ledare som tillämpar gemensam värdegrund. Bra för en fortsatt stabil grund i den breda basverksamheten. Bra som verktyg för nyengagerade "entusiastiska" föräldrar om vilken värdegrund som gäller inom all idrott!

Breddidrotten bygger på ideella ledare med ett "brinn" för sin sport och ca 600 000 människor beräknas ha ett eller flera ledaruppdrag inom idrottsrörelsen. Många blir ledare får att bidra med det man själv har fått ta del av eller engagerar sig i barnens idrottande. Även kan goda ledare hittas med fördel "på bänken" eftersom kärleken till sin idrott inte alltid går hand i hand med personliga toppresultat. Idrotten behöver ju många olika funktioner och alla är bra på något!

Utmaningarna är flera och jag tror att certifiera ledarskapet med "Ledarleg" är en viktig del!

Kvinnors företagande! (inte kvinnligt företagande)

företagarna var som tidigare mycket aktiva under årets Almedalsvecka i Visby. Ett seminarium tog upp Kvinnors företagande - vad kan och bör politiken göra? Mellan 25-30 % av företagarna i våra län utgörs av kvinnor. Men endast 100 miljoner av totalt 4,3 Miljarder(!) riktade till näringslivet är avsatta för företagare som inte är män. Snedfördelat? Ja!

Professor Carin Holmqvist, Handelshögskolan, klarlade en rad andra saker kring kvinnors företagande. Mediernas retorik beskriver en massa "bör" runt kvinnor och deras företagande. Att det startas få företag bland män också, alltså totalt sett, beskrivs inte på samma sätt. Jag känner även igen från politiken att bara monopolen inom offentliga sektorn bryts kommer en anstormning av företagare som är kvinnor eftersom de är verksamma där idag. Men är det så enkelt?

"Jan som lämnar SAAB startar väl inte en bilfabrik?"

Tänkvärt eftersom entreprenörskap och en egen idé nödvändigtvis inte behöver ha med den nuvarande sysselsättning att göra? En bärkraftig idé, mod och ett vettigt regelverk samt en marknad i behov är vad det handlar om. Att få starta UF-företag under gymnasietiden ger en bra grogrund för ökat företagande både bland kvinnor och män.

Långsiktigt behöver vi fortstätta resan mot en mer affärsorienterad näringslivspolitik (säger bara upphandlingar!!). Kortsiktigt kompensera kvinnors företagande då systemet är uppbyggt av män och för män.

Ett bra politiskt förslag kom fram: Ett avdragsgillt eget sparande för framtida eget företagande! Bra idé!

söndag, juli 10, 2011

Det blir aldrig som man tänkt sig!

Almedalsveckan i Visby försvann iväg i ett rasande tempo och rapporterna uteblev på den här bloggen. Anledningen var främst att i det rummet jag hyrde så var väggarna så tjocka (gammalt hus)så täckningen var usel och Ipaden fick stanna hemma. Över hela Visby så var tekniken i och för sig underdimensionerad i Molnets tidevarv. Men ännu sämre just innan för mina väggar. Jag var på språng hela dagarna mellan olika seminarier och har fått lyssna på många engagerade personer i mina hjärtefrågor, otroligt givande. Men bloggandet uteblev. Reflektioner kring det ena och det andra kommer antagligen framöver efter lite smältande.

Summeringen i samtal med andra från Halmstad är i alla fall att det är slöseri att inte skicka hit "så många som möjligt" på denna jättelika fortbildningsvecka. Att åka på konferens under resten av året i en eller två dagar kostar en halv förmögenhet medans Almedalsveckan kostar resa och logi. Allt är sedan bara att ta för sig av.....veckan blir vad man gör den till. I år var det ca 1500 seminarier med olika spår att ägna sig åt.

Nu några veckors välförtjänt ledighet tillsammans med mina barn. Vi behöver lite tid att bara vara tillsammans utan att den här mamman fokuserar på sitt uppdrag!

söndag, juli 03, 2011

Almedalsveckan -booster för en kommunpolitiker från Halmstad

Att åka eller inte åka - för mig är det inte längre en fråga. Kritikerna banaliserar det personliga mötet och energin i att "alla" är på samma ställe.
Alla branscher har sin mässa och den bästa för offentlig förvaltning och politiken är Almedalsveckan. Den ger energi för resten av de 51 veckorna på året då vi sitter i en hel del sammanträden samt kommunicerar via tekniken.
Ibland måste man träffas på riktigt, IRL, som någon skulle beskriva det. När ska annars det personliga mötet uppstå? De goda idéerna kläckas och nya kontakter knytas? Förvånansvärt få ur den Halländska politiken brukar dra fördel av möjlighetens den här veckan.

Men jag är glad att fler av våra duktiga tjänstemän(varav en del är kvinnor) i Halmstads kommun bidrar på olika sätt vid olika seminarier i stora och viktiga frågor!

Rapporter från Almedalsveckan 2011 kommer efterhand!

Blogga från IPad?

Kollar om det blir som jag tänkt mig?