onsdag, juli 13, 2011

Kvinnors företagande! (inte kvinnligt företagande)

företagarna var som tidigare mycket aktiva under årets Almedalsvecka i Visby. Ett seminarium tog upp Kvinnors företagande - vad kan och bör politiken göra? Mellan 25-30 % av företagarna i våra län utgörs av kvinnor. Men endast 100 miljoner av totalt 4,3 Miljarder(!) riktade till näringslivet är avsatta för företagare som inte är män. Snedfördelat? Ja!

Professor Carin Holmqvist, Handelshögskolan, klarlade en rad andra saker kring kvinnors företagande. Mediernas retorik beskriver en massa "bör" runt kvinnor och deras företagande. Att det startas få företag bland män också, alltså totalt sett, beskrivs inte på samma sätt. Jag känner även igen från politiken att bara monopolen inom offentliga sektorn bryts kommer en anstormning av företagare som är kvinnor eftersom de är verksamma där idag. Men är det så enkelt?

"Jan som lämnar SAAB startar väl inte en bilfabrik?"

Tänkvärt eftersom entreprenörskap och en egen idé nödvändigtvis inte behöver ha med den nuvarande sysselsättning att göra? En bärkraftig idé, mod och ett vettigt regelverk samt en marknad i behov är vad det handlar om. Att få starta UF-företag under gymnasietiden ger en bra grogrund för ökat företagande både bland kvinnor och män.

Långsiktigt behöver vi fortstätta resan mot en mer affärsorienterad näringslivspolitik (säger bara upphandlingar!!). Kortsiktigt kompensera kvinnors företagande då systemet är uppbyggt av män och för män.

Ett bra politiskt förslag kom fram: Ett avdragsgillt eget sparande för framtida eget företagande! Bra idé!

1 kommentar:

Flitiga Liza sa...

Jag tycker man även borde se över storleken på skatter och avgifter för nystartade företag.
När man är nystartad och inte har hunnit få så många kunder skall man ändå betala samma procentsatser som etablerade företag.
Finns inget utrymme till att upp upp någon buffert för oförutsedda eller för att göra investeringar.
Det finns mycket hjälp att få med att starta ett företag, men att få företaget att växa finns det inte samma hjälp.
Utbildning ang las etc,
Finns kurser som kostar många tusenlappar som det inte finns utrymme eftersom ingen buffert kan byggas upp.

Åsa Malmborg
Vd Flitiga Liza AB