torsdag, juli 28, 2011

Nappatag i nämndemannafrågan!

Med hörlurar och radion igång under gårdagens få (!) timmar i solsken kom nämndemannaproblematiken upp på nyheterna! Gårdagen handlade om lämpligheten att sitta kvar på sitt uppdrag i Migrationsdomstolen efter bloggande av en halländsk SD-politiker.

Frågan är mycket större än så.....enskilt rötägg kan alltid hållas hanteras rent praktiskt av varje domstol. Det stora problemet är rekryteringen av nämndemän till alla våra domstolar oavsett civil eller förvaltningsrätt. Idag och sedan länge filtrerar de politiska partierna fram "hyggliga" kandidater för den här mycket viktiga uppgiften efter varje val. Nämndemännen ska ta med sig förändrade samhällsvärderingar in i rättssalarna eftersom lagstiftningen alltid ligger efter. Det tar relativt lång tid att stifta nya lagar eller korrigera gamla när nya samhällsfenomen uppstår vilket det gör hela tiden......och vi har ett bra system med "vanliga" medborgare med i rättgångarna.

Att ta med sig samhällsvärderingar och sunt förnuft in i rättssystemet förpliktigar! Det är en fantastiskt viktigt uppgift och alla borde få tjänstgöra en period av sitt liv i våra domstolar. Jag har haft förmånen att under två år delta i Tingsrätten i Halmstad och det är det mest lärorika jag har varit med om. Kloka humanististiska domare som vrider och vänder på varje enskilt fall och många kloka medborgare som tjänstgör som nämndemän. Jag är full av beundran över mångas insatser under långa dagar med hela 300 kr i arvode(minus skatt) per dag. Men jag har även sett ointresse, tupplurar efter lunch, fördomar, konservatism, slentrian, ofräscha värderingar osv....

Men att rekrytera nämndemän med en ideologi som pekar på männiksors OLIKA värde? Det är inte ok! Vi behöver inte göra som vi alltid har gjort. Lagen säger inte att vi måste fördela proportionerligt utan det är en gammal praxis. Praxis går att ompröva genom att våga göra på ett nytt sätt! Det är kanske dags att rekrytera nämndemän även från andra typer av organisationer? NGOs har många medlemmar med ett brinnande engagemang. Tidsbegränsning av uppdraget till 2 år istället för 4 - lättare att rekrytera fler?

I Halmstad lyftes frågan efter valet 2010 att göra en annan tolkning av lagen - att våga pröva nytt i fördelningen antalet uppdrag som nämndemän mellan de politiska partierna. Men nej, det var ett ljummet intresse för det. Antagligen samma i resten av landet. Och då har vi själva ordnat den uppkomna situtationen som var på nyheterna igår. En nämndeman som öppet deklarerar vad hans parti tycker - att alla människor inte har lika värde. Åsiktfrihet råder självklart och ska göra men vissa värderingar hör inte hemma inom rättssystemet!

Den politiska kartan är omritad och då utgör partierna inte längre ett bra filter för att vaska fram hyggliga medborgare till den viktiga uppgiften att förse svensk rättsväsende med bra nämndemän!

Inga kommentarer: