fredag, juli 29, 2011

Jisses? Det var jag som sa, men helt fel refererad av WICKENVECKA

Dagens krönika av Wikström i HP under rubriken Ska fotbollskartan ritas om? tar upp det halländska fotbollsläget i allmänhet och HBK´s läge i synnerhet. Alla får sig en släng av sleven och jag blir inte riktigt klok på vems fel det hela är att HBK kanske kliver ner i Superettan? Egentligen!

Det är kommunens, näringslivets, kvastarnas och styrelsens fel huller om buller i den här krönikan!? Dessutom återges en av stadens ledande politiker, som var JAG kära läsare, på ett helt felaktigt sätt! Helt taget ur sin kontext och jag skulle aldrig använda ordet tjat i en sådan här viktig fråga! Hela den politiska ledningen är mycket medveten om allvaret i förändrade regler för arenorna i den högsta serien. Vi är också medvetna om statusen på Örjans vall, charmig och luggsliten men omodern i vissa avseenden. Men vi får inte glömma bort att planen och belysningen uppfyller ännu kraven. Det går att spela match men inte för all framtid.

Krönikören gör inte läget mer begripligt för fansen och de fotbollsintresserade med en sådan svepande missnöjesdeklaration?

Jag kan däremot igen förklara Halmstads kommuns hållning i arenafrågan, den som vi är en del av i den politiska ledningen. I våra Planeringsdirektiv med budget 2012-2014 sidan 17 står det i klartext hur läget bedöms. Vi är dessutom överens över blockgränsen om det här läget.

Politiken äger nämligen INTE frågan om vad som skall/bör ske på planen eller i det långsiktiga strategiska läget i klubben. Det är inte heller en kommunal angelägenhet att skjuta in pengar i motvind eftersom vi inte heller kan räkna med en "utdelning" i medvind, eller hur? Kommunens uppgift (styrd av den politiska ledningen) är att säkerställa möjlighet till spel och träning för bredd/elitidrott så givetvis även för fotbollen. Fotboll är den största idrotten på ungdomssidan, numera även bland tjejer, och har ett stort utrymme i den kommunala budgeten.

Ett elitlag som HBK är naturligtvis oerhört viktigt tillsammans med alla andra i varumärkesbyggandet Halmstad och en självklar del i våra tre hjärtan. För att ta framtidens idrott till nya nivåer satsar vi även pengar på att utveckla samordningen "Idrottsstaden" en del av Kunskapsstaden. Ett utvecklat samarbete mellan idrottsföreningarna, forskningen, arenorna och ytorna i form av alla våra anläggningar, Hallands Idrottsförbund och utbildningsväsendet!

2 kommentarer:

Jens sa...

Du verkar vara väldigt dåligt påläst i arenafrågan när du säger att belysning och plan fortfarande duger. Det är visserligen sant, men har knappast något med frågan att göra.

Vi HBK-medlemmar har valt fem olika ordföranden de senaste åren med syfte till att få till stånd ett samarbete med kommunen angående arenafrågan. Samtliga har misslyckats. Har det varit fel på alla?

Det är hög tid för Halmstads politiker att se sig själv i spegeln. Ni borde åtminstone läsa på vad kommunens egen utredning kom fram till för ca fem år sedan:

"Framtida förutsättningar för elitfotboll hänger intimt ihop med arenafrågan. Erfarenheterna från andra arenaprojekt inom såväl elitfotbollen som elitishockeyn visar med tydlighet att en modern och funktionell arena skapar ökad attraktionskraft till staden/kommunen, ökade publiksiffror, ökade möjligheter till samarbete mellan kommun - förening - näringsliv, ökade ekonomiska förutsättningar för berörda föreningar etc.

Om en ny arena ej uppförs inom en snar framtid är risken stor att Halmstads BK:s möjligheter till fortsatt elitfotboll på nationell och internationell nivå drastiskt minskar. Detta kan i sin tur innebära att kommunen riskerar att gå miste om kända varumärken i form av Halmstads BK och Örjans Vall samt att fotbollen i kommunen riskerar att mista en viktig del av den totala attraktionskraft som fotbollen utgör."

500 procent sa...

Tycker hela ditt resonemang haltar betänkligt. Du menar alltså att HBK inte ger någon ”utdelning” till Kommunen i medvind? Får jag påminna dig om att HBK har varit ”i medvind” de senaste 20 åren, med en höjdpunkt de 10 åren mellan 1995 och 2004, vilket innebar ett flertal titlar och medaljer samt spel i Europacuper 7 säsonger. Allt som allt har det producerats hundratals TV timmar från Halmstad och över 1 miljon åskådare har besökt Örjans Vall. Om inte detta är ”utdelning”, vad är det då för utdelning du vill ha?

Du menar att ”Det går att spela match där, men inte för all framtid” och då skulle Örjans Vall inte vara något problem just nu. Tyvärr verkar du då inte ha förstått att det primärt inte är de ändrade reglerna som är problemet. De ändrade reglerna, som börjar gälla 2014, kom först 2008. Då hade HBK sedan du enligt din blogg blev politiskt engagerad påtalat behovet av att rusta upp Örjans Vall vad gäller antalet sittplatser under tak, restauranger etc. Det som gör att HBK inte har förmågan att konkurrera ekonomiskt, när man inte kan förlita sig på spelarförsäljningar längre.

Du skriver att det inte är politikerna som äger frågan om det långsiktigt strategiska i klubben och det är helt sant. MEN det är ni som sätter ramarna för vad HBK kan göra. Det är ni som äger arenan och bestämmer att för HBK räcker det med 3445 sittplatser, varav ca 3000 under tak. Vidare säger ni att några restauranger inte behövs och vid den händelse att man behöver gå på toaletten under match så för man ta sig ut från läktaren och gå till en separat byggnad för detta. Det säger sig själv att man skall vara en bra inbiten supporter för att gå och ställa sig i regnet på ståplats i höst i två timmar för att se HBK försöka rädda sig kvar i Allsvenskan. Skulle du själv göra det på ”charmiga” Örjans Vall?

Sedan måste jag säga att det låter fruktansvärt ihåligt när du har mage att påstå att du tycker att ”Ett elitlag som HBK är naturligtvis oerhört viktigt”. Uppenbarligen inte så viktigt att det är värt några kommunala investeringar.

Men jag måste sluta med att ge en eloge för att du rakryggat står upp för att det är dig som Wikström återger i krönikan. Jag förstår att du anser dig felaktigt framställd, även om han bara återger din åsikt, inte citerar dig. Tyvärr kan jag inte utläsa från ditt inlägg vad du egentligen sa, efter som du menar att du aldrig skulle använda ordet ”tjat”. Så vad sa du, egentligen?