söndag, juli 24, 2011

Mer Demokrati, mer Öppenhet, mer Debatt!

Förlamningen börjar sakta släppa taget om fjärrkontrollens zappande mellan olika nyhetsforum, heder åt 4:an som var först ut och släppte in NKR:s direktsändning strax efter bomben. Via facebook förstod vi snabbt, mycket snabbt att det hänt något frunktansvärt några mil bort. Mina funderingar kanske jag ska dela med mig av om någon undrar?

Jens Stoltenberg har helt rätt i att framtidens möjligheter finns i mer demokrati, mer öppenhet och mer debatt! Ungefär så har han uttalat sig ett flertal gånger sedan de fruktansvärda händelserna, ett stenkast härifrån. Heder åt den synen istället för tvärtom att stänga, begränsa kontrollera och misstänka! Sprängningen i Oslo "känner vi igen" från andra länder och i viss mån även från Stockholm nyligen, att det drabbar förmodligen ett antal människor men på något vis "förutsättningslöst". Vad jag menar är att de som har oturen att befinna sig just där vid den tidpunkten drabbas. Fokuseringen och styrkan i avskyn riktad mot det politiska maktcentrat i Oslo hotar demokratin och verkar otäckt inriktat på landets ledning med precision.......

Men den rena avrättningen av barn och ungdomar på en ö? Att planera och genomföra, lura, manipulera, locka till sig för att avrätta så många som möjligt? Så många ungdomar och barn som möjligt?För mig visar det på ren och skär ondska och fullständigt obegripligt!

Barn och ungdomar inramade av kallt vatten och inga möjligheter att komma undan på en liten, liten ö! Dit de har rest för att lära sig om demokrati och solidaritet och förtroende för varandra?

Vilket fruktansvärt scenario och bilderna som kavlas ut från ön är svåra, mycket svåra, att ta in och begripa.......gårdagens kvällstidningar innehöll en del bra skildring av detta ofattbara men helt klart går man över alla gränser vid publicering av några av bilderna...

Gränserna för snaskighet och nyhetsskildring blir ännu viktigare i ett så otäckt skeende som det här som har hänt på Utöya. Av respekt för de efterlevande och för de ungdomar som inte längre finns ibland oss.

Mina tankar går till de föräldrar som aningslöst vinkade av sina döttrar och söner när de skulle på årets läger <3

1 kommentar:

Eddy sa...

Du har helt och hållet den riktiga inställningen till det som hänt.