torsdag, december 09, 2010
Gapet - viktiga decimaler
Siffran 1 har aldrig noterats i ett land och vägen dit är inte helt kristallklar - men kräver nytänkande och mod. Dessutom är det dax att män på allvar tar ett par årtag för att vi ska komma framåt. Vägen framåt kan inte vara ett "kvinnoprojekt" utan ett gemensamt för en hållbar utveckling. Det handlar om att kommunen behöver ta in jämställdhetsfrågorna i sin ordinarie verksamhet. Vi hade Gertrud Åström här för ledande politiker och tjänstemän i våras:
– Hur fungerar det vi gör för dem vi gör det för? Gertrud Åström
Att minska gapet (dvs jämställdhetsarbetet) ska in i visionsstyrningsmodellen om vi ska kunna komma framåt. Att operationalisera genom styrning av vart vi ska anger hur vi kommer till målet. Att jobba i "projekt" vid sidan av är en förlegad metod och Vision 2020 är ett bra styrsystem som väntar på att bli påfyllt med klara och tydliga jämställdhetsmål.
Efter att vi tog bort en ansvarig grupp underställd Kommuntyrelsen har inget hänt på central nivå i den här kommunen. Frågan driver inte sig själv!
Åström menar även att det är viktigt att kommunanställda och politiker relaterar frågorna kring jämställdhet till hur de själva uppträder i sin yrkesroll. Förvaltningschefer skall fundera på hur de agerar i just den rollen. Och inte skissera projektplaner på en detaljnivå som de annars aldrig skulle röra sig på, något som hon menar är vanligt när likabehandlingsfrågorna kommer på dagordningen.
fredag, november 26, 2010
I skarpt ljus spricker troll
En av de nya Sverigedemokraterna vi nu har i Kommunfullmäktige visade upp hela sin repertoar av människosyn. Jag välkomnar diskussionen så att vi offentliget kan vädra deras unkna "nationalism" á la tidigt 1900-tal där de ger sig själva rätten att döma,sortera och värdera människor efter olika värde. Där de anser sig ha rätten att bedöma vilka människor som får vistas var på jordklotet och av vilken anledning. Där argumenten är populistiska och fulla av antydningar samt i relation till en "svenskhet", som de anser sig ha rätten att definiera och specificera......men vad är svenskt? Vitlöken, pizzan och Caffe Latten?
Enligt sagan så spricker stygga troll när de kommer ut i solen! Låt oss gemensamt se till att Sverigedemokraternas "troll" spricker i belysningen från talarstolarna i Kommunfullmäktigesalen under den här mandatperioden.
onsdag, november 17, 2010
Jag gillar att handla i stan
Egentligen gillar jag inte våra externa köpcentrum alls eftersom jag tycker om städer och affärer i stadsmiljö där man kan strosa från affär till affär. Men jag har fått acceptera att det ibland är praktiskt när man ska storhandla en rad olika typer av varor och att många människor föredrar detta. Men det kräver faktiskt tillgång till bil............
Poängen är väl att locka till att shopping, som annars sker långt från Halmstad, ska kunna ske här. En "win-win" att Halmstadbor gynnar lokala aktörer och att vi kan locka hit även kranskommunernas shoppingsugna.
Men för att samtidigt kunna utveckla cityhandeln behöver stadens miljö utvecklas. Det känns bra att vi nu sätter igång med en ombyggnad och förädling av Storgatan och Brogatan, det ligger klart i budgeten med 6 miljoner/år i tre år. I detta hoppas jag att det kan uppstå fler A-lägen som lockar till inköp i staden och att cityhandeln kan fortsätta att utvecklas.
fredag, november 05, 2010
"En tacksam kvinna kommer inte långt"
Vi har mycket att tacka våra föregångare för. Nämnas bör den riksdagsman från Ängelholm (kommer inte ihåg namnet) som i början av 1900-talet lade en motion om att kvinnor också skulle få rösträtt. Ett motargument i kammarens efterföljande debatt var att man kunde inte ha kvinnor i kammaren för deras klänningar var för vida för gångarna. De skulle helt enkelt inte komma fram........
Det kan man skratta åt idag men liknande intelligenta inlägg kan fortfarande på 2000-talet noteras. Som att kvinnor inte vill ta för sig, inte har samma driv, är elaka mot varandra(och därför inte kan blir chefer) har en medfödd vårdande/omsorgsgivande natur och hormoner som diksvalificerar dem för viktigare funktioner i samhället!
Återstår det lite jobb med förändringsarbetet? Svar - ja!
Trevlig helg!
måndag, oktober 25, 2010
Nu heter de Anders
2010 har detta tydligen ändrats - nu heter de Anders!
Mellan varven ropas det om kvotering av kvinnor till de privata bolagen från politiskt håll. Ofta är kvotering ett bra redskap (givetvis med rätt kompetens som grundkrav) för att driva på en process. Kolla in våra grannländer som det hänt intressant saker i de senaste åren.
MEN innan politiken ger sig in i den privata bolagssfären vore det bra om man har sopat rent framför egen dörr. I den offentliga världen finns en hel del bolag och där ser det inte ljusare ut, Halmstad är ett exempel, och jag tror inte vi är unika.......
Här krävs nya tag för att säkerställa breddning av antalet kandidater till nästa nomineringprocess så att det finns många att välja på. Viktiga offentliga uppgifter för kommuner, regioner och nationen ska givetivs skötas av kompetenta personer med olika bakgrund. Kvinnor och män har olika erfarenheter som gynnar utvecklingen - även i den offentliga sfären! Olikhet skapar tillväxt och smarta lösningar för framtiden.
onsdag, oktober 20, 2010
Makt och kön?
Resultatet av alla partiers nomineringar till ordföranden i nämnder och bolag är klart och presenterat. I toppen av den beslutande församlingen, Kommunfullmäktige, finner vi mycket kompetenta Ann-Charlotte Westlund. Ett bra och självklart val med tanke på kompetens och erfarenhet! Att hon dessutom är kvinna (historiens 2:a på den här posten, någonsin) tycker jag är positivt!
Nämndernas totalt 14 ordföranden med olika partifärg har en hygglig könsfördelning med 6 kvinnor. Det är rimligt inom gränserna för 40/60 och i de "tunga" nämnderna utifrån budgetstorlek är det kvinnor i toppen. Här fanns det ett rekryteringunderlag hos partierna att välja ur.
Men när vi kommer till koncernen och bolagen så ser det fortfarande dystert ut. Av 9 bolag är det endast 1(EN) ordförande som inte är man......
I mitt eget parti är vi två kvinnor i toppen med flera "tunga" uppdrag men sedan är det endast 4 till kvinnor av totalt 22 personer som är med i politiken i nämnder och bolag. Endast 27% av Folkpartisterna i Halmstad är kvinnor - men uppfattningen är den omvända.......
Jag tror att alla partierna behöver få fart på sin plantskola och driva fram ordförandeämnen så att fördelningen kan se annorlunda ut i framtiden. Lika tänker sällan bäst och bolagen har viktiga uppgifter för medborgarnas bästa att sköta!
Innan någon kan ha synpunkter på att lagstifta om kvotering för näringslivet så måste vi sopa rent framför egen dörr i den offentliga sektorn. Alla har ett ansvar och det måste brytas ner på olika nivåer för en hållbar utveckling. Vi hjälper alla till att hålla liv i gamla strukturer - även du och jag!
tisdag, oktober 12, 2010
Halmstad 5:an
Förhandlingarna har varit intensiva med många träffar men i god anda. Jag tycker att alla har gett och tagit samt hunnit ha egna överläggningar inom partierna, inget hastverk här inte även om det har skett på kort tid.
För Folkpartiets del kommer vi att ta ett stort ansvar i de två utbildningsnämnderna som tillsammans har halva kommunens budget. Det största reformarbetet inom skolans värld på 100 år fortsätter in i den här mandatperioden. Då är det viktigt att vi kan ha inflytande på kommunal nivå.
Jag ser fram emot kommande mandatperiod och är tacksam över "tjuvstarten" under denna då jag tillträdde som kommunråd i november förra året.
torsdag, september 16, 2010
Att ta sig friheter på andras bekostnad?
Nu kampanjar Kommunal ute i verksamheterna som om det är deras fulla rätt att på betald arbetstid tala om för ALL personal vad de tycker gäller. Att blanda arbete och personal med valrörelse tycker jag kan beskrivas som oetiskt. Men det värsta är att vi är så vana vid det så det passerar. Jag blev glad över insändares som påminner om eländet.
En gång för inte så länge sedan i Kommunfullmäktige ställdes frågan till en ledamot (S) om personen representerade medborgarna eller sina fackliga medlemmar i sitt anförande? Ledamoten förstod inte ens fråga......sorgligt men sant.
Inte undra på att en del av personalen får hicka vid konkurrensutsättning då facklig propaganda som är politisk och partibunden före ett val knappast får ske på betald arbetstid och på bekostnad av brukarnas omsorg....
måndag, september 13, 2010
Glädjande besked
Så är det - jag vill se skillnad i verkligheten och behöver inte få "cred" för det i medierna. Bara det blir "åka av" på riktigt så är det strunt samma vems idén egentligen var. Vem äger de goda idéerna? De är ju ändå värdelösa innan de sjösätts och kommer medborgarna till del. Mer prestigelöshet i det viktiga praktiska kommunala politiska livet. Det är effektivitet för medborgarnas bästa och deras skattepengar som jag är vald (och väljs om ) att använda på bästa sätt.
At Your service!
Vågen är snarare en krusning på ytan
Under mandatperioden har vi infört tydliga riktlinjer för konkurrensutsättning och infört utmaningsrätt. Syftet är att med tydliga spelregler öka möjligheterna till kvalitetsjämförelser. Alliansen tror inte att det per automatik alltid är bättre med monopol oavsett om det gäller privata utförare eller kommunala egen regi. Men jämförs verksamheter med varandra så kan högre kvalitet uppnås. Efter en utmaning görs bedöming om utredning skall startas och efter den kan det bli en upphandling. Om utredningen visar att den kommunala regin är det bästa så finns det ingen anledning att gå ut i upphandlingar. Ofta är inget så bra att det inte kan bli bättre och konkurrens driver utvecklingen framåt. Verksamheterna ska ha fokus på den uppgiften man är satt att sköta med brukarnas bästa för ögonen.
Dagens Hp skriver att det handlar om en våg - men det är snarare en lätt "vinglig" krusning på ytan. Facit är två (2) verksamheter som nu driftas av privata aktörer den ena är hälften av gruppbostäderna och den andra är kommunhälsan som förändras efter årsskiftet. Ingen våg precis.....
Det ligger fyra(4) utmaningar under utredning och tre (3) har avvisats. Ingen våg precis.....
Jag vill bara informera er om nyanserna av dagens rubriker i HP (som inte ligger på nätet ännu).
Vi ses väl i valstugan under veckan?
torsdag, augusti 26, 2010
Jobbmanifestet, Alliansen 2010-2014
Som folkpartist kan jag konstatera att manifestet är en framgång för oss - vi har fått starkt gehör för de frågor som är Folkpartiets politik. För oss är det alltid helt centralt att ta ansvar för statsfinanserna och Alliansens valmanifest genomsyras av ansvar för ekonomin.
I Folkpartiets valmanifest lyftes särskilt tre framtidsutmaningar fram och vi ser nu att de också är en central del av Alliansens valmanifest.
- Skola och utbildning
- Jobben
- Fokus på äldre
Även på en rad andra områden har vi fått gehör för Folkpartiets politik. Detta stämmer väl överens med den lokala plattformen för Alliansen i Halmstad! Nationellt ska jämställdhetsbonusen förenklas och stora satsningar ska även fortsatt göras på jämställdhetsarbete. Avdragsrätt för gåvor införs - solidaritet ska inte beskattas. Givetvis finns det också några frågor där vi inte har nått ända fram. Att Sverige ska ha en ny folkomröstning om euron och att värnskatten ska tas bort fortsätter vi att kämpa för.
Något som känns extra bra är att kommunaliseringen av skolan ska utvärderas, vilket är ett första steg mot ett återförstatligande av skolan. Alla barn har rätt till en likvärdig utbildning och en bra skola. Det ska inte spela någon roll vilken kommun man råkar bo i!
fredag, augusti 20, 2010
En helt vanlig dag i en helt vanlig skola
Här nedan är en reklamfilm från mitt parti om skolan. Det den visar är en helt vanlig dag i ett helt vanligt klassrum. Inga direkta "rötägg" eller "värstingar" utan goa ungdomar som gör annat helt enkelt. Ingen dum tanke att bjuda in föräldrar vilket jag tror får många att bete sig lite annorlunda. Det är hela idén med förslaget som orsakat så många underliga reaktioner i medierna. Jag tror att föräldrar/andra närstående vuxna är en outnyttjad resurs! Avlastas skolan får den större chans att hjälpa dem som verkligen behöver - de utan stöd hamifrån!
Alla barn och ungdomar har rätt till en bra skolgång!
onsdag, augusti 18, 2010
Bjud in och involvera föräldrarna i skolan
Föräldrar är en resurs och jag tror att skolan på det här sättet kan frigöra energi till att verkligen hjälpa dem som är utan stöd hemifrån. Gårdagens tv-program Vikarien visar tydligt på attityd och flockbeteende hos ett stort gäng ungdomar. Jag tror inte alla hade taskiga hemförhållanden utan att det lätt "blir så" för alla andra drar eller skiter i sina uppgifter. Helt klart har man problem i verksamheten och varför inte bjuda in föräldrarna/annan närstående vuxen? Vad har vi att förlora på att involvera och engagera viktiga personer i elevernas liv?
tisdag, augusti 17, 2010
När tidsmaskinen går bakåt
Vi går till val på att få förtroendet att regera nästa mandatperiod tillsammans med våra allianskollegor!
I Hallandsposten porträttsvit över listettorna till årets val Kommunfullmäktige kom turen idag till SDs kandidat......(går att läsa på hallandsposten.se i morgon den ligger inte ute ännu.)
Jag noterar att tidsmaskinen går bakåt och i hans egna berättelse används uttryck som assimilering, "mångkulturellt bokslut" (?) stigmatisering(av honom själv för medlemskapet i SD??) och vill även avskaffa hemspråksundervisningen (tvärt emot modern forskning) samt genuspedagoger som tvingar tjejer att bli brandmän mot sin vilja.....
Lugn Per Carlsson, deras argument har inte "normaliserats" det kan man läsa i dagens porträtt!
Det är mycket tydligt vad de har för unkna värderingar och stämmer inte de med partiets så bör de byta kandidat!
söndag, augusti 15, 2010
Om att komma igen
Nu blev rollerna lite ombytta, Per den starke "soloartisten" som styrde och bar det hela. Marie har gjort en fantastisk resa tillbaka till igår, men ändå kände jag att det här var en krävande insats för henne. Hon gjorde det helt klart med bravur och så klart bättre än många andra "friska" artister men inte som förut. Jag funderade på hennes resa som måste ha varit enormt mycket hårdare än min egen och att komma igen. Kanske behövde hon göra detta för att bevisa för sig själv att inget är omöjligt? Alla fansen från hela världen behövde det i alla fall. Lyckan var total för många.
Själv kom jag igen (efter inte lika allvarlig cancersväng) genom att lite för tidigt börja jobba lite för hårt. Dessutom förälskade jag mig i en för stor och opraktisk lägenhet som jag köpte utan att blinka eller pruta(!) och som passade min situation i livet ganska dåligt. Nåväl en del gör andra tokiga saker i euforin över att ha överlevt så min grej var väl inte så farligt. Nu är den såld och jag har en bostad som passar oss perfekt i dagsläget.
Marie drog igång med en hel turné - det är starkt och modigt! Sådana kvinnor gillar jag!
måndag, juli 05, 2010
Almedalen peakar - igen!
Härligt att vara här och ta del av denna politiska puls, hann med sista snutten av Statsminister Reinfelts tal igår. Han fick gott betyg (ngt partiskt av publiken) av eftersnacket med panel i Kårhuset. Positiv känsla för att Alliansen ska kunna göra en mycket bra valrörelse och därefter vinna valet infann sig.
Vad når ut via riksmedierna är en fråga som diskuteras hela tiden? Vem hörs och varför? Bra att bloggosfären finns , där kommer fler röster fram och sätter en annan agenda kanske.
Ett sätt att få reda på vad som sägs finns på Politometern
Idag har jag varit på ett frukostseminarium på temat sociala medier
I morgon är det Folkpartidagen! Yes!
fredag, juni 11, 2010
Rör inte RUT
Enligt almega.se finns ett synligt glapp mellan vad två av de röd/gröna partiledningarna vill och deras väljare. Förvånansvärt många s-väljare vill ha kvar RUT och över hälften av Mp´s väljare. RUT har tom stöd hos 16% av Vänsterpartiets väljare.........
HUS-avdragens RUT omsätter nu ca 1,5 miljarder mot 150 miljoner för några år sedan, 10 ggr ökning! Svarta jobb som blivit vita, gett klirr i statskassan och skapat många nya företag. Med arbetsgivare som betalar skatt har kollektivavtal och ordentliga försäkringar! Vad är problemet?
Jo det är gamla unkna könsroller som styr att traditionellt kvinnors sysslor inte ska ingå i samhällsekonomin. Det ska ske oavlönat och osynligt!
Personligen tror jag att den hushållsnära branschen bara kommer att växa då det är ett förhandlingsverktyg hemma vid köksborden. Eftersom kvinnor fortfarande utför mycket stor del av det obetalda hushållsarbetet men yrkesarbetar lika mycket som männen - så finns det ett glapp. Glappet går att prissätta och snart hoppas jag att kvinnor säger ifrån och slutar jobba mest i familjen.
Trägen vinner
För övrigt är jag glad att tröskeln in i särskolan blir högre i nya Skollagen och skall testas av mycket noga före och under tiden. Jag får en känsla av att vi har använt den som en "resurs" för dem som hamnar i grundsärskolan till skillnad mot dem som går i träningsklasser. Det får inte vara så att vi hänvisar elever till sär när deras behov kan matchas i den vanlig skolan med stöd!
Elevens gamla klasskamrater i högstadiet vill inte heller gå i "sär" och har man förmåga att definiera det så talar det för sig själv.....eller hur?
måndag, maj 31, 2010
Stigmatiserande särskola?
Vad skapar ökade livschanser hos den unge? Betyg från särgymnasiet och förmodligen en framtid inom Samhall, lönebidrag eller motsvarande konstruerad tillvaro( som är mycket bra för en del). Eller i sämsta fall ofullständiga betyg från den "vanliga" gymnasieskolans kärnämnen men bra betyg och färdigheter i själva huvudämnet? Inte lätta frågor men där givetvis elevens egna ord ska väga tyngst! Lärlingsutbildning kanske vore ett bra alternativ?
forsättning följer......
onsdag, maj 19, 2010
Jättelokor och utsugande främmande nationer
Morgondagen ska bjuda på kunskaper om hur vi kan utrota jättelokan. Den "etablerar monokulturer vilket skadar den inhemska floran och faunan." Halmstad har en del Jättelokor och den har en giftig växtsaft som är skadlig för människor
Demokratiseringskamp
Idag har jag haft ett intressant samtal med en grupp politiker och tjänstemän från Moshi i Tanzania. Fru Kommunchef berättade om svårigheterna att bygga & utveckla samhället för framtiden eftersom de i olika omgångar har haft andra stora nationer som tömt deras naturtillgångar och lämnar inget efter sig. Av naturtillgångarnas värde har ca 3% stannat i landet. Nu sitter de på andra outvunna tillgångar som de inte vill att någon ska roffa åt sig.....
Tillgången till rent vatten är så klart grundläggande men vi pratade också om vikten av att utbilda sina medborgare och skicka spetsen av studenter utomlands för att inhämta kunskap och ta med sig hem. Demokratiseringsprocessen vill de lära sig av oss och hur man skapar en fungerande byråkrati. Vi är nog antagligen bäst i världen på byråkrati och administration så vi har mycket att lära ut. Tänkvärt är att för ca 100 år sedan var Sverige ett fattigt land i misär och nöd och med ett folk som höll på att supa ihjäl sig. En bred och stark medelklass är en framgångsfaktor och den grundläggs med utbildning, allmänbildning och bildning.
Frågor om vatten, hygien och utbildning har aktualiserats historiskt när kvinnor släpps in i de beslutande organen - den vägen verkar även Moshi tro på. Spännande att samtala vidare med denna starka kvinna i morgon.
torsdag, maj 13, 2010
Kommunala bolag&styrelser-100% män i toppen?
Bolagen leds av politiskt sammansatta styrelser med representanter utsedda av kommunfullmäktige. Styrelserna ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs.
Ovanstående är hämtat från vår nya hemsida och beskriver på ett bra sätt viktiga uppgifter för ett bra Halmstad även i framtiden. Vad som inte framgår är att det i princip är en sfär i avsaknad av kvinnor och deras erfarenheter. I årsredovisningen ser statistiken inte lika illa ut med ca 30% representation av kvinnor och 70% män ( inte precis 50/50 men ändå) under not 7. Rubrikerna är Personal, 136 kvinnor/338 män. Styrelseledamöter och ledande befattningshavare samt Antal versktällande direktörer och andra ledande befattningshavare.
Dyker man in på hemsidan och kollar igenom verkligheten så finn det faktiskt nio (9) bolag totalt inkl moderbolaget eftersom Hitnet numera är fristående från HEM-koncernen och har haft en egen styrelse hela tiden.
Min poäng är att av 9 möjliga VD:ar så är 9 stycken män.
Min poäng är att av 9 möjliga Ordföranden så är 9 stycken män
Min poäng är att av 9 möjliga vice Ordf. så är 5 stycken kvinnor (oj, majoritet på vice-platsen)
Min poäng är att av 70 möjliga ledamöter så är 22 stycken kvinnor.
Grundar denna uppställning för att möta framtidens behov på bästa sätt? Lika tänker sällan bäst. En viktig början är att åtminstone ha hyfsad (40/60) representation mellan könen med rätt kompetens. Sedan tar man tag att fundera kring ålder, bakgrund etc utan hänsyn till kön. Nomineringarna efter nästa val manar verkligen till eftertanke.....bättre än så här kan vi helt klart i Halmstad. Om man tittar sig omkring finns säkert kompetensen utan att den tvunget bär kostym =)
fredag, maj 07, 2010
135 dagar kvar.......
Efter ett intensivt arbete med budgeten i flera månader så är den nu färdig för presentation. Det bli presskonferens 11/5 med "Alliansfemman". I Halmstad har vi majoritet tillsammans med SPI, därav antalet. Några inriktningar i planeringsdirektiven med budget för 2011 är jag mycket nöjd med.
Månaderna som Kommunråd för fp i Halmstad har varit intensiva och denna vecka har innehållit många spännande saker. Bäst var i onsdags kväll när fp hade ordnat en föreläsning:
- Äger man sin framtid? En föreläsning i samarbete med KRIS och x-cons.
Vi som deltog fick lyssna på två olika men lika gripande berättelser ur verkligheten. Från ett liv i kriminalitet och drogmissbruk till att nu kandidera i valet 2010 för (fp). Kristoffer Johansson från Halmstad och Kent Wetterskog från Göteborg. Båda gav oss ett bra svar på frågan: Ja, man äger sin framtid! Över tid kan man (om man har bestämt sig) med målmedvetenhet och rätt hjälp förändra sitt liv. Det kan ta lång tid, det är jobbigt och man är rädd men båda säger att det går. Men bara man själv har ansvar för sina egna val och man får misslyckas och komma igen, så många gånger som det behövs för att lyckas.
tisdag, maj 04, 2010
Sverige, Eu och resten av världen!
Kondenserat sade han att EU är ett mycket bättre projekt än det som hände i Europa 1930--1945. Han poängterade även att svenska värderingar och förmåga att hantera samhällsbygget är en viktig resurs för andra länder att få ta del av. Jag håller med och jämfört med andra länder i och utanför Europa så är de politiska skillnaderna nationellt små jämfört med de globala frågorna. Han poängterade att det är ingen gräns mellan inrikes och utrikespolitik.
Vi har gjort rätt i Halmstad som jobbat i flera år systematiskt med de internationella frågorna och det är dags att utveckla ännu mer. Det finns mycket internationell kompetens samlat i kommunen hos invånarna, låt oss börja använda den när vi utvecklar samhället för framtiden.
onsdag, april 28, 2010
Framtidens välfärd betalas genom arbete - inte bidrag!
Höjd skatt på bensin = färre köper bensin
Höjd skatt på företag = färre företag
Höjd skatt på arbete = färre jobb
Är det svårt att förstå logiken?
Är det Sveriges möjligheter att klara framtidens pensioner att hårdare beskatta dem som arbetar? Fler människor måste jobba och jobba längre tid för att klara framtidens välfärd. Inget annat kan finansiera samhället. Enkel matematik och logik.
tisdag, april 27, 2010
Lärlingar och ministerbesök
Dessutom fick vi se ett utbildningskök som var rent och snyggt och fick godkänt av självaste Marit, folkpartiets tuffaste Europaparlamentariker.
Marit berättade för ett gäng folkpartister efter studiebesöket om ambitionerna att påverka förändringarna av EU´s jordbruksstöd. Är helt övertygad om att hon kommer att lyckas..
fredag, april 23, 2010
Tiden går fort - 149 dagar kvar till Val 2010
Två mål!
Halmstad har dominerats under alldeles för lång tid av Socialdemokraterna. Under större delen av 1900-talet har Folkpartiet liberalerna befunnit sig i opposition och har därför alltför sällan lyckats med ett av våra grundläggande uppdrag, att bryta den socialdemokratiska dominansen.
Genom att Alliansen kunde bilda majoritet 2006 har vi nu påbörjat ett arbete för att förändra Halmstads kommun. Men förutsättningen för att den politiska kartan ska ritas om i grunden och Socialdemokraternas historiska dominans brytas är att Alliansen blir återvald i september.
Folkpartiets första mål i valet 2010 är därför att Alliansen i Halmstad blir omvald.
Samtidigt som Alliansen är det fundament som en kommande valseger vilar på, är det vår uppgift som folkpartister och liberaler att verka för att våra idéer och våra visioner får så stort genomslag som möjligt i en omvald majoritet.
Folkpartiets andra mål i valet 2010 är att den omvalda Alliansen i Halmstad ska ha ett starkt liberalt inslag.
Vi vill fortsätta att utveckla Halmstads kommun till en bra stad att bo i och flytta till enligt Vision 2020. Våra tre hjärtan: Hemstaden, Kunskapsstaden och Upplevelsestaden vill vi fylla med liberalt innehåll. I ett liberalt Halmstad ska medborgarna ha sin frihet under ansvar och rätten till att själva bestämma över sina liv och sina livsval.
Ett liberalt Halmstad präglas av bra omsorg i livets olika skeden, bra utbildning, jämställdhet, integration, tillgänglighet, mångfald och ett berikande kulturellt utbud. Vi vill uppmuntra nya företagare att etablera sig i vår kommun och vi vill att valfriheten i det kommunala utbudet ökar.
Ett av stadens tre hjärtan, nämligen Kunskapsstaden, bultar extra hos oss för de yngre medborgarna i Halmstad. Folkpartiet kommer fortsätta att utveckla skolan och utbildning för att öka de ungas livschanser.
tisdag, april 06, 2010
Dagens ekonomiska besked
Ett nytt och bra grepp för att få ut information till hela Alliansen på en gång och dessutom före medierna. Det är inget nytt i att använda telefonkonferens men att göra det med alla gruppledarna samtidigt är ett nytt grepp.Vi politiker ute i landet kan mycket bättre vara med i matchen och hänga med i svängarna.
Dn skriver så här om dagens besked.
Vi tar med oss dagens material och förra veckans från Regeringen in i det fortsatta budgetarbetet här hemma.
torsdag, april 01, 2010
Budget 2011
Men det visade sig redan i bokslutet för 2009 att nämnderna har varit mycket duktiga på att dra i nödbromsen, det blev tom pengar över inför 2010. Det vittnar om att man tidigt tagit tag i delar av verksamheterna inför läget 2010 och inte inväntat ett nytt år. Nu är det alltså ekonomin för 2011 som ska beslutas i juni av Kommunfullmäktige.
Ljusningen i ekonomin motsvara inte alls den regleringen av skatten vi gjorde med 75 öre för 2010. Alltså är det ett blygsammare utrymme att förhandla om än det som ligger i nämndernas tankar kring utveckling. Kort sagt önskemålen är betydligt högre än möjligheterna, både vad gäller kostnader i verksamheterna och behovet/tankar kring investeringar.
Arbetet fortsätter nu internt i partierna och nästa vecka fortsätter processen.
Läget just nu kan jag avslöja är att det verkar lukta mer asfalt än dagis kan man säga...........=)
Nästa vecka:
KBU och KS
Öppet Hus i Rådhuset på onsdag 17-19
Min dotter fyller 10 år!
tisdag, mars 30, 2010
Särskola light
Vi pratade om varför det är en skarp gräns mellan särskola och grundskolan/gymnasiet. Flera av dem skulle vilja läsa ett "vanligt" program på gymnasiet tilsammans med de andra och kanske läsa vissa kärnämnen tillammans med sär. Här behöver brytas ny mark och tänkas nytt i strävan att odla färdigheter hos individen.
Alla är bra på något och med rätt matchning kan nog de flesta i den här klassen ha ett "vanligt" jobb i framtiden och inte vara hänvisade till Samhall eller daglig verksamhet i kommunen. En ekonomisk vinst för individen och för kommunen!